Υπερψηφίστηκε ο νόμος για τους δανειολήπτες

boyliΨηφίστηκε επί της αρχής κατά πλειοψηφία από τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, το νομοσχέδιο που προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες με ενήμερα δάνεια. Καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η ΧΑ ενώ επιφυλάξεις διατύπωσαν οι ΑΝΕΛ.

Επίσης σήμερα  ολοκληρώθηκε και η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου και την Παρασκευή αρχίζει στην αρμόδια Επιτροπή η δεύτερη ανάγνωσή του.

Στη σημερινή συνεδρίαση κυριάρχησε το θέμα των πλειστηριασμών, με τα κόμματα να επισημαίνουν πως η αναστολή των πλειστηριασμών προστάτευε μεγάλο μέρος της κοινωνίας κατά την περίοδο της κρίσης. α δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, ζήτησαν σήμερα παράταση της προθεσμίας αναστολής των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ διά του εισηγητή του, Θάνου Μωραΐτη, ζήτησε πάγωμα των πλειστηριασμών για έναν ακόμη χρόνο, έως το 2014, ενώ η ΔΗΜΑΡ πρότεινε αναστολή έως το 2015, με μια ρύθμιση-προσθήκη στο νομοσχέδιο. Ο υφυπουργός επιφυλάχθηκε να μιλήσει στη συνεδρίαση της δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου.

«Η αναστολή προστάτευσε την κοινωνική συνοχή και προστάτευσε χιλιάδες οικογένειες. Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις παρεμβάσεις μας. Η κρίση είναι ακόμη εδώ και η ανεργία δεν σταμάτησε την ανοδική της πορεία. Άρα δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μπούμε σε αυτές τις συζητήσεις» ανέφερε ο κ. Μωραΐτης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, ζήτησε να ψηφιστεί τώρα η αναστολή στους πλειστηριασμούς για έναν ακόμη χρόνο και κατόπιν να ανοίξει η συζήτηση για την οριστική επίλυση του θέματος.

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ η Ασημίνα Ξηροτύρη πρότεινε να ψηφιστεί στο νομοσχέδιο αυτό διάταξη-προσθήκη για την αναστολή πλειστηριασμών για ακόμη δύο χρόνια (έως το 2015). «Να τεθεί εδώ η ρύθμιση ως ασφαλιστική δικλείδα με προσθήκη στο νομοσχέδιο» ενώ πρόσθεσε πως αν υπάρχει  κάποιο τεχνικό θέμα θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να κλείσει το θέμα με τρόπο που πραγματικά να αποκαθιστά το δίκιο και να καθησυχάζονται οι ανησυχίες των δανειοληπτών.