Τσίπρας: Χρειαζόμαστε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, βρέθηκε στην Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, όπου και υποστήριξε ότι «Δεν χρειαζόμαστε λιγότερη Ευρώπη αλλά περισσότερη και πιο δημοκρατική».

Ο κ. Τσίπρας αφού ευχαρίστησε εκ μέρους της Ελλάδας το Συμβούλιο για την υποστηρικτική του στάση προς τον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, λέγοντας ότι «κανείς Έλληνας πολίτης δεν ξεχνά την συμπαράσταση που δείξατε», τόνισε ότι η απάντηση στην κρίση της Ευρώπης δεν είναι η εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού οράματος, αλλά η ενίσχυση του.

«Χρειαζόμαστε σήμερα ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την Ευρώπη. Χρειαζόμαστε περισσότερη δημοκρατία ώστε να πλησιάσουμε εκ νέου τους πολίτες των χωρών μας οι οποίοι είναι απογοητευμένοι», δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας μάλιστα με αφορμή το δημοψήφισμα στην Βρετανία, υποστήριξε ότι «ανεξάρτητα από την ετυμηγορία του βρετανικού λαού θα πρέπει να προβληματιστούμε για το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη». 

Ο κ. Τσίπρας έστειλε και μήνυμα για τα εργασιακά, ενόψει των αλλαγών που απαιτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος και πιο συγκεκριμένα για τη δεύτερη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα θεσμική αναδιοργάνωση της ήδη ελαστικής αγοράς εργασίας και όχι την πλήρη ισοπέδωσή της».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης και στην προσφυγική κρίση, λέγοντας «δεν υπάρχει σαφέστατα μόνο κρίση δημοκρατίας στην Ευρώπη. Η χώρα μου και ο ελληνικός λαός βρέθηκε τον τελευταίο ειδικά χρόνο μπροστά σε μία πρωτοφανή μεταναστευτική κρίση. Ο ελληνικός λαός κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα ώστε να στηρίξει περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους που πέρασαν από τη χώρα μας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε συνολικά 68.000 πρόσφυγες και μετανάστες μέσα σε μόνο 20 ημέρες από τη μονομερή απόφαση για το κλείσιμο των βορείων συνόρων. Ο αριθμός αυτός δεν είναι καθόλου μικρός εάν αναλογιστεί κάποιος τον πληθυσμό της χώρας. Είναι η απελπισία των ανθρώπων αυτών που δημιούργησε την Ειδομένη», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης για την πρόθεση του να αιτηθεί στην Κομισιόν τα ασυνόδευτα παιδιά τα οποία έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα να περάσουν κατά προτεραιότητα στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης στην Ευρώπη.