Τρόικα: Σύνταξη με βάση το συνολικό εισόδημα

syntakseistroika

Το κλιμάκιο της τεχνικής βοήθειας της τρόικα στη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας πρότεινε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, σύμφωνα με το οποίο, η σύνταξη θα υπολογίζεται όχι βάσει των εισφορών και των ετών ασφάλισης, αλλά βάσει του συνολικού εισοδήματος του κάθε ασφαλισμένου.
Τα στελέχη του υπουργείου, απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα στους εμπειρογνώμονες πως αντικείμενο της συνάντησης είναι η βελτίωση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων και όχι ένας ανασχεδιασμός του ασφαλιστικού, χωρίς μάλιστα να πληρούνται και οι σχετικές προϋποθέσεις.

Η πρόταση τους βασιζόταν στο πρότυπο της Αυστραλίας, όπου το ύψος των συντάξεων δεν εξαρτάται μόνο από την ηλικία, τα έτη ασφάλισης ή την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, αλλά και από τη γενικότερη εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας τους.

Ο Γενικός Γραμματέας Ασφαλίσεων κ. Π. Κοκκόρης φέρεται να υποστήριξε πως συντάξεις με βάση τα εισοδήματα θα μπορούσαν να συζητηθούν μόνο στις εποχές των παχιών αγελάδων και όχι σε συνθήκες υψηλής ανεργίας και πολυετούς ύφεσης.