Τους κατώτατους μισθούς πρό κρίσης ζητά η ΕΣΕΕ

Tην πρόταση της ΕΣΕΕ για επαναφορά των κατώτατων αμοιβών στα προ κρίσης επίπεδα και «πάγωμα» μισθών για μία τριετία κατέθεσε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Β. Κορκίδης, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας, Ι. Βρούτση.

Στη διάρκεια της συνάντησης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών του Βρούτση με τους κοινωνικούς εταίρους για τα εργασιακά θέματα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπέβαλε στον υπουργό σχετικό υπόμνημα θέσεων, προτείνοντας ανασχεδιασμό των εργασιακών σε «λευκό χαρτί» και εφ´ όλης της ύλης επαναπροσδιορισμό των συμβάσεων εργασίας, κρατώντας, όπως είπε, «όλα τα θετικά και διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος».

Ο κ. Κορκίδης επισήμανε ακόμη ότι οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ούτε την έκρηξη της ανεργίας σταμάτησαν, ούτε την ύφεση μείωσαν, ούτε τα λουκέτα των επιχειρήσεων περιόρισαν

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ίδιος, η ΕΣΕΕ αποδέχθηκε την πρόταση της ΓΣΕΕ για συμβασιοποίηση και υπογραφή μιας νέας ΕΓΣΣΕ «με μια ελεύθερη και όχι υπό επιτήρηση και κατά παραγγελία συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων».

«Οι κοινωνικοί εταίροι οφείλουμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία, σοφότεροι, αποφασιστικότεροι και να προχωρήσουμε σε συζητήσεις που θα καταλήξουν σε γενναίες και ρεαλιστικές συμφωνίες με το σκεπτικό «Πάθαμε και Μάθαμε»», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Κορκίδης. Εξήγησε επίσης ότι πάγια θέση της ΕΣΕΕ είναι ότι, η ευθύνη του διαλόγου ανήκει στους κοινωνικούς εταίρους και είναι υποχρέωση όλων να ανταποκρίνονται σε κάθε ανάλογη πρόσκληση.

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά την θεσμική αποκατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την επαναφορά της στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων, η ΕΣΕΕ επιμένει στην διατήρηση των θεμελίων του κοινωνικού διαλόγου.