ΣτΕ1Στην κατάψυξη μπαίνουν προσωρινά οι μετεγγραφές πρωτοετών φοιτητών στις Αρχιτεκτονικές Σχολές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, μετά από χθεσινή απόφαση του ΣτΕ, που έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής του μέτρου την οποία κατέθεσαν οι δύο Σχολές. Ο υπουργός Παιδείας (με δηλώσεις του στον Ρ/Σ Άλφα), εμφανίστηκε ψύχραιμος, δηλώνοντας ότι η απόφαση «αφορά τις δύο Αρχιτεκτονικές» και στρέφεται κατά του νόμου του Κ. Αρβανιτόπουλου και όχι του δικού του. Όμως, τίποτα δεν αποκλείει το ΣτΕ να φρενάρει συνολικά τις μετεγγραφές, κατά την εκδίκαση της αίτησης ακύρωσης των δύο Σχολών, ενώ είναι πιθανόν να υπάρξουν και άλλα Τμήματα ΑΕΙ που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των Αρχιτεκτονικών και θα προσφύγουν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ζητώντας να μη γίνουν οι μετεγγραφές των πρωτοετών φοιτητών.

Τίποτε δεν αποκλείει το δικαστήριο να φρενάρει συνολικά τις μετεγγραφές. Ο Αν. Λοβέρδος λέει ότι η απόφαση αφορά νόμο… του προκατόχου του!

Οριστική απόφαση για το θέμα αναμένεται να ληφθεί μετά την εκδίκαση από το ΣτΕ της αίτησης των Αρχιτεκτονικών για ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων για τις μετεγγραφές των πρωτοετών. Η αίτηση θα εκδικαστεί στις 6 Φεβρουαρίου και από την απόφαση θα κριθεί η τύχη των πρωτοετών που πήραν φέτος μετεγγραφή. Οι Αρχιτεκτονικές θεωρούν ότι οι υπουργικές αποφάσεις που ορίζουν το καθεστώς των μετεγγραφών βάσει του άρθρου 53 του νόμου 4264/ 2014, αντιβαίνουν το άρθρο 16 του Συντάγματος και υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Παιδείας αυθαίρετα και χωρίς σχεδιασμό αυξάνει τον αριθμό των φοιτητών, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των σπουδών.

Χθες, ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος διέκοψε μέχρι τον Φεβρουάριο την ισχύ των υπουργικών αποφάσεων, επισημαίνοντας ότι «η αναστολή των επίμαχων υπουργικών αποφάσεων διατάσσεται προς αποτροπή ανεπανόρθωτης βλάβης στη λειτουργία των δυο σχολών, την οποία συνεπάγεται η καθ’ υπέρβαση των εκπαιδευτικών τους δυνατοτήτων μετεγγραφή μεγάλου αριθμού φοιτητών».

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι υπό μετεγγραφή φοιτητές στις δύο Αρχιτεκτονικές θα πρέπει να ολοκληρώσουν το πρώτο εξάμηνο σπουδών και πιθανότατο και το δεύτερο (θα κριθεί από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ) στο ΑΕΙ που εισήχθησαν. Οι φοιτητές που φοιτούν σε άλλο Τμήμα ΑΕΙ και αναμένουν την ολοκλήρωση της μετεγγραφής τους δεν κινδυνεύουν, εφόσον δεν έχει προσφύγει στο ΣτΕ το Τμήμα υποδοχής τους. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ. Αν γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης των Αρχιτεκτονικών, τότε οι μετεγγραφές στις Σχολές αυτές δεν θα πραγματοποιηθούν. Όμως, ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα συνολικά για τις μετεγγραφές, στην περίπτωση που το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το άρθρο 53 του σχετικού νόμου.

 

Ικανοποίηση από το ΑΠΘ

Η απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από το Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Ν. Καλογήρου, «η προσωρινή αναστολή κινείται στην κατεύθυνση της προσφυγής μας, που έγινε με στόχο να προστατέψουμε την ποιότητα των σπουδών». Από την άλλη πλευρά, η απόφαση έχει προκαλέσει οξύτατες αντιδράσεις από γονείς φοιτητών των οποίων οι μετεγγραφές παγώνουν.

Πηγή:http://www.avgi.gr