Οι τιμές των φαρμάκων μετά την τροπολογία

farmaka

Το νέο δελτίο τιμών αλλά και οι υπουργικές αποφάσεις που θα καθορίζουν τις τιμές στα φάρμακα μετά την ψήφιση της τροπολογίας Άδωνι στη Βουλή, θα εκδοθεί το αργότερο έως το τέλος του χρόνου.

Η τροπολογία προβλέπει μείωση των τιμών στα γενόσημα φάρμακα που θα πέσουν στο 65% της νέας τιμής των σκευασμάτων. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα γενόσημα θα κοστίζουν λιγότερο για τις τσέπες των ασθενών.
Τα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους μετά το 2012, για τα οποία και έγινε μάχη μεταξύ Άδωνι Γεωργιάδη και ΣΥΡΙΖΑ,  θα μειωθούν κατά 50%. Πρόκειται για περίπου 100 σκευάσματα ενώ θα επηρεαστούν και τα γενόσημά τους.
Στις περιπτώσεις που τα φάρμακα έχουν χάσει την πατέντα τους πριν το 2012 που είναι και η πλειονότητα των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά, αυτά θα μειωθούν με βάση την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί όχι όμως στο μισό. Το ποσοστό αναμένεται να καθορισθεί κοντά στο 10%.
Τα γενόσημά τους αντίστοιχα, θα μειωθούν επίσης σε ανάλογο ποσοστό δεδομένου ότι η τιμή τους εξαρτάται από τα πρωτότυπα που έχασαν την πατέντα τους.
Ο ΕΟΠΥΥ από το νέο έτος, θα έχει να διαθέσει πολύ λιγότερα χρήματα για τη θεραπεία των ασφαλισμένων του καθότι από 2,371 που αναμένεται να κλείσει το 2013 η φαρμακευτική δαπάνη, το 2014 δε θα ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ, γεγονός που κάνει πολλούς να μιλούν για αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών ή αφαίρεση από τα αποζημιούμενα φάρμακα πολλών σκευασμάτων.