Σε θρίαμβο του Κάμερον κόντρα στις προβλέψεις των δημοσκοπήσεων εξελίχθηκε η εκλογική μάχη στη Μεγάλη Βρτεανία. Το Συντηρητικό Κόμμα σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση καθώς εξασφαλίζει 331 από τις 650 έδρες της Βουλής των Κοινοτήτων της Μεγάλης Βρετανίας και πλέον δεν χρειάζεται κανέναν κυβερνητικό εταίρο.

Ο Κάμερον έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα σχηματίσει άμεσα νέα κυβέρνηση και επανέλαβε ότι ισχύει η δέσμευσή του για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το ζήτημα της παραμονής ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε επίσης τη δέσμευσή του για μεγαλύτερη αποκέντρωση του Ηνωμένου Βασιλείου, με νέες αρμοδιότητες για τις κυβερνήσεις Σκωτίας, Βόρειας Ιρλανδίας και Ουαλίας, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση της ενιαίας ταυτότητας της χώρας.

Τα τελικά αποτελέσματα, σε σύνολο 650 εδρών, έχουν ως εξής:

Συντηρητικό Κόμμα (Κεντροδεξιά): 331 έδρες
Εργατικό Κόμμα (Κεντροαριστερά): 232 έδρες
Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα (Σκωτσέζικος Εθνικισμός, Κεντροαριστερά): 56 έδρες
Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (Κέντρο): 8 έδρες
Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Δεξιά – Προτεστάντες Βόρειας Ιρλανδίας): 8 έδρες
Σιν Φέιν (Ιρλανδικός εθνικισμός, Αριστερά – Καθολικοί Βόρειας Ιρλανδίας): 4 έδρες
Κόμμα της Ουαλίας (Ουαλικός εθνικισμός, Κεντροαριστερά – Αριστερά): 3 έδρες
Σοσιαλδημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα (Ιρλανδικός εθνικισμός, Κεντροαριστερά): 3 έδρες
Ενωτικό Κόμμα του Όλστερ (Κεντροδεξιά – Προτεστάντες Βόρειας Ιρλανδίας): 2 έδρες
Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου – UKIP (Αντιευρωπαϊκή Δεξιά):  1 έδρα
Πράσινοι (Οικολογία): 1 έδρα

Κύμα παραιτήσεων

Τρείς απο τους τέσσερις ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων, έσπευσαν να παραιτηθούν. Πρώτος ο  Εντ Μίλιμπαντ, ηγέτης των Εργατικών και ακολούθησαν, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ από την ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και ο Νάιτζελ Φάρατζ, ηγέτης του αντιευρωπαϊκού UKIP.

Οι Εργατικοί, σαρώθηκαν και στη Σκωτία απο το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, το οποίο κέρδισε 56 έδρες, το 2010 είχε κερδίσει μόλις 6.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, βασικοί σύμμαχοι του Κάμερον, κατατροπώθηκαν χάνοντας 49 έδρες, κερδίζοντας μόλις 8 απο τις 57 του 2010.

Ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε την έδρα του στο Κεντ, δήλωσε ότι μπορεί να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος τον Σεπτέμβριο.

Δημοψήφισμα για Ε.Ε. – Περισσότερες εξουσίες στη Σκωτία

Λίγη ώρα μετά την εξασφάλιση αυτοδυναμίας και μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία έλαβε από την Βασίλισσα Ελισάβετ, ο Κάμερον ξεκαθάρισε ότι το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα διεξαχθεί κανονικά.

Παράλληλα, ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα θέσει το συντομότερο δυνατό σε εφαρμογή το σχέδιο για παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.

«Στη Σκωτία, τα σχέδιά μας είναι να δημιουργήσουμε την πιο ισχυρή αποκεντρωμένη κυβέρνηση από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, με σημαντικές εξουσίες στη φορολογία και καμία συνταγματική διευθέτηση δεν θα είναι πλήρης αν δεν προσφέρει επίσης δίκαιη μεταχείριση στην Αγγλία», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Εντ Μίλιμπαντ των Εργατικών αναγνώρισε το άσχημο αποτέλεσμα για το κόμμα του στις βρετανικές κάλπες, και δεν έκρυψε την πικρία του κόμματος ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα στην Σκωτία, όπου η έφοδος των SNP στέρησε σχεδόν κάθε έδρα από τους Εργατικούς.
«Ήταν σαφώς μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη νύχτα για τους Εργατικούς» είπε ο Μίλιμπαντ το πρωί της Παρασκευής.

Πηγή:http://www.avgi.gr