Θετική απόφαση στο EuroWorking Group αναζητεί η κυβέρνηση

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΜΑΞΙΜΟΥ 28Μια καταρχήν θετική απόφαση στο EuroWorking Group σήμερα και οριστικό πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης των δύο δισ. σε δεύτερη συνεδρίαση του οργάνου, ενδεχομένως με τηλεδιάσκεψη και σε κάθε περίπτωση πριν το Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου, επιδιώκει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την πρώτη φάση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος διατύπωσε στην «Αυγή» την πεποίθηση ότι το χρονοδιάγραμμα θα επιτευχθεί, αν και παραμένουν διαφορές σε πέντε κρίσιμα ζητήματα: Προστασία κατοικίας, ΦΠΑ στην εκπαίδευση, λειτουργία ΓΓΔΕ, 100 δόσεις, τομέας φαρμάκου. Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «καμία αξιολόγηση δεν έχει τιναχτεί στον αέρα, ενώ έχει υλοποιηθεί το 90% των προαπαιτούμενων», και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι επιδιώκεται άμεση ολοκλήρωση προκειμένου να «πέσουν» στην πραγματική οικονομία τα χρήματα που οφείλει το Δημόσιο στους ιδιώτες, αλλά και για να μη δοθεί ευκαιρία σε ορισμένους κύκλους να καθυστερήσουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη συζήτηση για το χρέος, με ενδεχόμενη προσπάθεια σύνδεσής τους με την αξιολόγηση.

 

«Δεν θα υποχωρήσουμε στα κόκκινα δάνεια»

Το βασικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή παραμένει το ζήτημα των κριτηρίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας (νόμος Κατσέλη), για το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει διαμεσολάβηση σε ανώτατο επίπεδο στις Βρυξέλλες, με δεδομένο ότι η Κομισιόν έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος της αξιολόγησης εκ μέρους των θεσμών. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν θα προχωρήσει σε μείζονες υποχωρήσεις. Εξάλλου, η επίσκεψη Ντομπρόβσκιςέχει δημιουργήσει θετικές προσδοκίες και επισημαίνεται η φράση του, ότι δεν θα πρέπει να είμαστε δογματικοί, η οποία απευθυνόταν προς τους θεσμούς. Επίσης, τονίζεται ότι τα στεγαστικά δάνεια αφορούν μικρό μέρος των κόκκινων δανείων καθώς και το ότι οι τράπεζες δεν επιθυμούν μαζική απελευθέρωση των πλειστηριασμών για να μην κινδυνεύσει με κατάρρευση η αγορά στέγης.

Παράλληλα, αναζητείται λύση στο θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, μετά την άρνηση της Κομισιόν για ένταξή της στις εξαιρέσεις του 6% και του 13%. Πιθανή λύση του ζητήματος, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί με τον καταμερισμό ορισμένων κατηγοριών στο 0% και άλλων στο 23%. Αναζητείται δημοσιονομικό αποτέλεσμα 400 εκατ. για τη διετία 2015-2016 (μόνιμου χαρακτήρα), ποσό που για να καλυφθεί θα χρειαστούν ισοδύναμα, ενδεχομένως στον ηλεκτρονικό τζόγο ή στη φορολόγηση καπνού.

Στα δύσκολα ζητήματα περιλαμβάνεται και η λειτουργία της ΓΓΔΕ και η προστασία τού επικεφαλής της, καθώς και για παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στην αυστηροποίηση του νόμου για τις 100 δόσεις και στον τομέα του φαρμάκου (μερική απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών και άρση των κρατικών επιχορηγήσεων στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία).

 

Σήμερα το νέο πολυνομοσχέδιο

Για την ανασκόπηση της υλοποίησης των προαπαιτούμενων, συνεδρίασε το ΚΥΣΟΙΠ, στο οποίο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, διαπιστώθηκε ο «ιδιαίτερα ικανοποιητικός βαθμός ανταπόκρισης των υπουργείων και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με αποτέλεσμα ο βαθμός υλοποίησης να προσεγγίζει το 90% των δράσεων», ενώ για τα εκκρεμή ζητήματα σημειώνεται ότι οφείλονται «στην πολυπλοκότητά τους καθώς και σε διαφωνίες πολιτικού χαρακτήρα με τους θεσμούς».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση, σήμερα αναμένεται να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο που θα τα επιλύει, αν και οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μετά τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής την ίδια μέρα, όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χ. Μαντάς.

Πηγή: http://www.avgi.gr