Θετικά αποτιμά το Μαξίμου την ομιλία Γιούνκερ

Εξαιρετικά θετικά σημεία που μπορεί να σηματοδοτήσουν μια νέα ευρωπαϊκή ατζέντα περιείχε η ετήσια ομιλία του προέδρου της Κομισιόν σύμφωνα με την αποτίμηση που κάνει το Μέγαρο Μαξίμου.

Πιο συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι οι θέσεις του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανταποκρίνονται στον προβληματισμό που υπάρχει σήμερα για την κατάσταση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογραμμίζουν τις θέσεις που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τη Διακήρυξη των Αθηνών, η οποία υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες,κατά την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο και μάλιστα πρέπει να αποτελέσουν και αντικείμενο κατά την επικείμενο σύνοδο κορυφής στην Μπρατισλάβα:

♦ η δήλωση ότι «η Ευρώπη δεν είναι αρκετά κοινωνική και αυτό οφείλουμε να το αλλάξουμε»

♦ η ανακοίνωση για τον διπλασιασμού των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων,

♦ η αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει «ευφυής ευελιξία» στην εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και

♦ η δέσμευση της Επιτροπής να κάνει πρώτη προτεραιότητά της την αντιμετώπιση της φτώχειας και της ανεργίας, ιδίως της νεολαίας, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του αθέμιτου φορολογικού ανταγωνισμού στην Ευρώπη.

Όσον αφορά το προσφυγικό, η ελληνική κυβέρνηση καλωσορίζει τις αναφορές του προέδρου της Κομισιόν στην ανάγκη για αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή των βαρών της προσφυγικής κρίσης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, προώθηση της μετεγκατάστασης και επανεγκατάστασης προσφύγων, καθώς και τη σύσταση ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής για τον έλεγχο των συνόρων της Ε.Ε., συνεργασία με τρίτες χώρες προέλευσης ή διέλευσης μεταναστών για την αντιμετώπιση των αιτιών της μετανάστευσης.

Επίσης, υπογραμμίζεται ότι ενισχύεται ο διεθνής και περιφερειακός ρόλος της Ε.Ε. με ορισμό υπουργού Εξωτερικών της Ένωσης και προώθηση ευρωπαϊκής στρατηγικής για τη Συρία.

Πηγή: efsyn.gr