«Θα καταστρέφουμε άμεσα κάθε απειλή»

ΣΥΝΟΡΑ 330221

Τη σκληρότερη μέχρι τώρα προειδοποίηση κατά της Άγκυρας απηύθυνε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν δηλώνοντας ότι ο ρωσικός στρατός στη Συρία «θα καταστρέφει άμεσα» οποιαδήποτε δύναμη τον απειλεί και προαναγγέλλοντας παράλληλα τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του ρωσικού οπλοστασίου.

Μιλώντας από το βήμα ετήσιας συνόδου της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας στο υπουργείο Άμυνας, ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε ως προτεραιότητα – κλειδί την «ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων και την εφαρμογή προγραμμάτων διαστημικής άμυνας».

Προειδοποίησε επίσης για τυχόν προσπάθειες προβοκάτσιας εναντίον των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία και ανέφερε ότι έχει δώσει εντολή κάθε απειλή να αντιμετωπίζεται άμεσα και σκληρά. Σημείωσε δε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία δεν υπαγορεύονται από αφηρημένα γεωπολιτικά συμφέροντα ούτε γίνονται για να δοκιμασθεί νέος οπλισμός. «Αυτό που είναι κυρίαρχο, είναι να αποτραπεί οποιαδήποτε απειλή για τη Ρωσική Ομοσπονδία μας» τόνισε.

Στην ίδια συνάντηση, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει περίπου το 70% της Συρίας. Όπως τόνισε, ο αριθμός των τζιχαντιστών που πολεμούν για την οργάνωση σε Ιράκ και Συρία ανέρχεται σε περίπου 60.000, με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεση απειλή για επέκταση της δράσης της και στις πρώην σοβιετικές χώρες της κεντρικής Ασίας.

Στη Συρία, ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε χθες έτοιμος να συνομιλήσει με την αντιπολίτευση, προσθέτοντας ωστόσο ότι ένας στρατιωτικός σχηματισμός δεν θεωρείται αντιπολίτευση πουθενά στον κόσμο. Σημείωσε πως υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες και τρομοκράτες, από τη μια πλευρά, και την αντιπολίτευση, από την άλλη, υπογραμμίζοντας πως αντιπολίτευση είναι πολιτικός και όχι στρατιωτικός όρος.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, η διάσκεψη εκπροσώπων συριακών πολιτικών παρατάξεων και ανταρτικών οργανώσεων κατέληξε σε συμφωνία για δημιουργία κοινού σώματος, το οποίο θα προετοιμάσει τις προτεινόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση του Άσαντ. Στην κοινή διακήρυξή τους, οι οργανώσεις έθεσαν ως βασικό αίτημα την αποχώρηση του Ασαντ στο αρχικό στάδιο της διαδικασίας μετάβασης.

Την ίδια στιγμή, στη χώρα οι συγκρούσεις συνεχίζονταν, με περισσότερα από 50 άτομα να χάνουν τη ζωή τους σε τριπλή βομβιστική επίθεση των τζιχαντιστών στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους πόλη Ταλ Ταμέρ. Η πρώτη από τις εκρήξεις σημειώθηκε έξω από νοσοκομείο, η δεύτερη σε αγορά και η τρίτη σε συνοικία της πόλης.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας «Ασαγίς» επιρρίπτεται η ευθύνη για την επίθεση αυτή στο Ισλαμικό Κράτος. Το Ταλ Ταμέρ ελέγχεται από τις κουρδικές δυνάμεις και έχει γίνει επανειλημμένως στόχος επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους.

Πηγή:http://www.avgi.gr