Παρέδωσε ο Σαμαράς, αναλαμβάνει ο Τσίπρας.

Νωρίς χτες το βράδυ, ο επικεφαλής της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατέθεσε τη διερευνητική εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά την άρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

«Κάναμε ό,τι είναι δυνατό με τη νέα σύνθεση της Βουλής για να σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά δεν κατέστη δυνατόν. Απευθύναμε την πρότασή μας σε όλα τα κόμματα, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, αλλά είτε απέρριψαν ευθέως τη συμμετοχή τους, είτε έθεσαν ως όρο τη συμμετοχή άλλων. Που όμως δεν δέχονται. Κατόπιν τούτου, ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατέθεσα την εντολή», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Ακόμη, κλείνοντας, τόνισε πως η πολιτική του μνημονίου ήταν αυτή που ΄κατέστρεψε΄ τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα, λέγοντας μάλιστα ότι η ΝΔ, είχε παλαιότερα προειδοποιήσει ότι μία τέτοια σκληρή πολιτική, δε θα απέδιδε: «Ήμασταν το μόνο κόμμα που είχαμε προειδοποιήσει για το τι θα γινόταν. Τώρα όμως, δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα ακυβέρνητη. Προσπάθησα να βρω λύση για μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, με δύο επιδιώξεις: να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να αλλάξει η πολιτική του Μνημονίου, μέσα από επαναδιαπραγμάτευση, με αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να σταματήσει η ύφεση και να ανακουφιστεί η κοινωνία».

Μετά από αυτές τις εξελίξεις και σύμφωνα με αυτά που προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έχει τώρα το λόγο.

Στις 14:00 σήμερα, θα επισκεφθεί τον Κάρολο Παπούλια, προκειμένου να πάρει εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιαστεί εκ μέρους του πρόταση τριών σημείων που θα περιλαμβάνει την άρνηση του Μνημονίου, το σχηματισμό κυβέρνησης αριστερών δυνάμεων και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας.