Τάση μεταφοράς κεφαλαίων προς την Ευρώπη, φέρνει η Κινεζική κρίση

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ - ΟΜΟΛΟΓΑΡάλι κατέγραφαν οι βρετανικές μετοχές σήμερα, επεκτείνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, με τις θετικές εταιρικές ειδήσεις και την ανάκαμψη στην κινεζική χρηματιστηριακή αγορά να βελτιώνουν το κλίμα.

Ο δείκτης FTSE 100 ενισχυόταν κατά 1,3% στις 6.155 μονάδες στις 11.50 ώρα Ελλάδας, συμβαδίζοντας σε γενικές γραμμές με τους άλλους ευρωπαϊκούς δείκτες.

Η εταιρία παροχής υπηρεσιών για τη διαχείριση επενδύσεων Ashmore Group κατέγραφε άνοδο 5,7% μετά την ανακοίνωση αύξησης των ετήσιων κερδών και πωλήσεών της. Κέρδη 3% κατέγραφε και η εταιρία κοινής ωφελείας United Utilities μετά την νέα αναβάθμιση της αξιολόγησης της από χρηματιστηριακή εταιρία.

Ανοδικά κινούνταν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax ενισχύθηκε στο άνοιγμα κατά 0,89% στις 10.198,60 μονάδες, ενώ θετικό ήταν το κλίμα και στο χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 ξεκίνησε τη συνεδρίαση με κέρδη 0,70% στις 4.581,66 μονάδες.

Αντίθετα, με πτώση ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 433,39 μονάδες, σε ποσοστό 2,43%, και διαμορφώθηκε στις 17.427,08 μονάδες. Με άνοδο άνοιξε νωρίτερα το χρηματιστήριο στο Τόκιο, καθώς η ανακοίνωση για την οικονομία της Ιαπωνίας ήταν λιγότερο αρνητική από ό,τι αναμενόταν, κατεύνασε ανησυχίες που αφορούσαν την μείωση των συναλλαγματικών αποθεματικών στη Κίνα τον Αύγουστο και τη συνεχιζόμενη πτώση τιμών του πετρελαίου.

Ωστόσο, η φυγή κεφαλαίων από την Κινεζική οικονομία, δεν αφήνει ανεπηρέαστα τα Ασιατικά χρηματιστήρια. Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε λιγότερο από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί στο 7,3% πέρυσι από το αρχικό 7,4% με την αλλαγή να αποδίδεται κυρίως στον κλάδο παροχής υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες αντιστοιχούν στη μεγαλύτερη συνεισφορά στο ΑΕΠ της Κίνας και θεωρείται ότι έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στη μεταβολή των συνθηκών, όταν η βαριά βιομηχανία παραπαίει, αναφέρουν οι Financial Times.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το bloomberg, η επί τα χείρω αναθεώρηση ισοδυναμεί σε 32 δισ. γουάν (5,02 δισ. δολάρια) λιγότερα επί της συνολικής ετήσιας παραγωγής των 63,3 τρισ. γουάν (10 τρισ. δολάρια) της χώρας.

Προβληματισμό, όμως, δημιουργεί και το γεγονός ότι η Κίνα καλείται να αντιμετωπίσει και την κατά 93,9 δισ. δολάρια μείωση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της τον Αύγουστο, κυρίως εξαιτίας των παρεμβάσεών της για τη στήριξη του γουάν.

Εκτιμάται ότι εάν συνεχιστεί η εξασθένηση του γουάν υπάρχει κίνδυνος επιτάχυνσης των εκροών των 21 τρισ. δολαρίων σε καταθέσεις, τις οποίες έχουν νοικοκυριά και εταιρείες. Παρά τις εξελίξεις αυτές, τα κινεζικά συναλλαγματικά διαθέσιμα παραμένουν τα υψηλότερα σε παγκόσμια κλίμακα. Τον Ιούνιο του 2014 είχαν ανέλθει σε πρωτοφανή επίπεδα ρεκόρ, της τάξεως των 3,99 τρισ. δολαρίων.

Πηγή: http://www.avgi.gr