Τα παιχνίδια του Ερντογάν με το Κατάρ

Η κρίση έβγαλε από το… καβούκι του τον “σουλτάνο” που βρήκε την ευκαιρία να βγει στην … διπλωματική επιφάνεια και να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή καθώς η Τουρκία έχει φιλικές σχέσεις με τις περισσότερες από τις εμπλεκόμενες χώρες στην κρίση του Κατάρ.

Ο Τούρκος πρόεδρος έβαλε… φωτιά στο τηλέφωνο συνομιλώντας με τους ηγέτες του Κατάρ, της Ρωσίας, του Κουβέιτ, αλλά και της Σαουδικής Αραβίας.

Στόχος η αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκληθεί μετά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ αραβικών χωρών και του Κατάρ.
“Η σημασία της περιφερειακής σταθερότητας και ειρήνης, υπογραμμίστηκε στις συνομιλίες, όπως επίσης και η σημασία επικέντρωσης των προσπαθειών στην διπλωματία και τον διάλογο, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση,” ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους, πηγές της τουρκικής προεδρίας.’
Η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα ΗΑΕ, αλλά και το Μπαχρέιν επιδείνωσαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, προκαλώντας ένα σημαντικό διπλωματικό ρήγμα στο πλαίσιο των σχέσεων μεταξύ των ισχυρότερων αραβικών χωρών, στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ!

Παρά τις προσπάθειες του “σουλτάνου” της Άγκυρας ωστόσο υπήρξε και μια κίνηση που δείχνει πως χώρες όπως η Αίγυπτος προτιμούν διπλωματικούς διαύλους μέσω Ελλάδας.
Την απόφαση της διπλωματικής εκπροσώπησης του Καΐρου από την ελληνική πρεσβεία στη Ντόχα έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανταποκρινόμενος θετικά στο αίτημα που του διατύπωσε ο Αιγύπτιος ομόλογός του, Σάμεχ Σούκρι.
Η κίνηση αυτή δείχνει πως στη… σκακιέρα της περιοχής, αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η Αίγυπτος έχει λάβει απόφαση να συμπορευτεί με την Ελλάδα.

Πηγη newsit.gr