Στον αέρα 200.000 σπίτια με την «απελευθέρωση» των πλειστηριασμών το φθινόπωρο

Για «κοινωνική έκρηξη» που μπορεί να προκληθεί από την αναμενόμενη άρση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας στις αρχές του 2014, προειδοποιούν οι καταναλωτικές οργανώσεις, ζητώντας από τους βουλευτές να καταψηφίσουν τις σχετικές ρυθμίσεις όταν κατατεθούν στη Βουλή – «σιγή ασυρμάτου» από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης

Την έντονη αντίθεσή τους απέναντι σε κάθε συζήτηση περί άρσης αναστολής πλειστηριασμών ακινήτων από την επόμενη χρονιά, επικεντρώνοντας στις τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις ενός τέτοιου ενδεχομένου, εκφράζουν καταναλωτικές οργανώσεις, ζητώντας διατήρηση του «παγώματος» για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ενώ η συγκυβέρνηση εξαντλείται στις γνωστές επικοινωνιακές τακτικές αποπροσανατολισμού.

ΕΚΠΟΙΖΩ: Ανάγκη παράτασης για τρία τουλάχιστον χρόνια

Η «ΕΚΠΟΙΖΩ» επισημαίνει ότι είναι άκαιρο και κοινωνικά επιζήμιο το άνοιγμα των πλειστηριασμών, δηλώνοντας κατηγορηματικά αντίθετη σε κάθε συζήτηση για απελευθέρωση πλειστηριασμών το 2014, καθώς:

«- Δεν έχουν εκλείψει οι κοινωνικοί και οικονομικοί λόγοι για τη λήψη του μέτρου της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Η ελληνική κοινωνία διανύει τον 5ο συνεχή χρόνο ύφεσης, τα εισοδήματα των νοικοκυριών έχουν καταβαραθρωθεί, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2014 παρουσιάζονται περισσότερο αρνητικές παρά αισιόδοξες.

– Το επιχείρημα ότι η αναστολή των πλειστηριασμών ευθύνεται για το πάγωμα της αγοράς ακινήτων είναι εξαιρετικά αδύναμο, καθώς είναι πανθομολογούμενο ότι η κρίση στην αγορά ακινήτων οφείλεται στην έλλειψη ρευστότητας και την παύση δανειοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες.

Μία άρση της αναστολής πλειστηριασμών  θα είχε αρνητικές οικονομικές και  κοινωνικές επιπτώσεις:

στην ίδια την αγορά ακινήτων, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση των ακινήτων

στις τράπεζες, οι οποίες θα βρεθούν να κατέχουν πληθώρα  ακινήτων, με επιπρόσθετα έξοδα διαχείρισή τους, αδυναμία πώλησής τους, αλλά και καμμία δυνατότητα είσπραξης του υπόλοιπου ποσού του δανείου, αφού η αρχική δανειοδότηση θα υπερβαίνει κατά πολύ τα έσοδα από τον πλειστηριασμό

στους ίδιους τους δανειολήπτες, οι οποίοι όχι μόνο θα χάσουν την κατοικία τους, αλλά θα εξακολουθούν να χρωστούν στις τράπεζες μεγάλα ποσά, δεδομένου ότι το τίμημα των πλειστηριασμών θα είναι πολύ μικρό σε σχέση με το ποσό του αρχικού δανείου.

– Τα ισχύοντα νομικά πλαίσια δεν παρέχουν επαρκές δίκτυ προστασίας στους Έλληνες δανειολήπτες. Το πρόγραμμα διευκόλυνσης για τα ενήμερα στεγαστικά δάνεια δεν αφορά παρά ένα απειροελάχιστο ποσοστό οφειλετών, ενώ ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά αφενός δεν καλύπτει την πλειοψηφία των υπερχρεωμένων δανειοληπτών, αφετέρου εμφανίζει δυσκολίες στην εφαρμογή του, κυρίως εξαιτίας των πολύ μακρινών δικασίμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι 3 έτη μετά την ισχύ του, έχουν κατατεθεί στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας πάνω από 64.000 αιτήσεις, έχουν συζητηθεί 21.500, έχουν εκδοθεί αποφάσεις για λιγότερες από τις μισές, ενώ το ποσοστό απόρριψης, για τυπικούς ή ουσιαστικούς λόγους, αγγίζει το 50%.

Συνεκτιμώντας τις απόψεις υπέρ και τις συνέπειες του ανοίγματος των πλειστηριασμών, η ΕΚΠΟΙΖΩ πιστεύει ότι οι αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις θα είναι δυσανάλογα μεγαλύτερες των όποιων προσδοκώμενων θετικών. Μια τέτοια δοκιμασία των αντοχών της κοινωνίας είναι ανώφελη και επικίνδυνη, καθώς αναμένεται να διαταράξει περαιτέρω την κοινωνική συνοχή.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί την Κυβέρνηση:

Να παρατείνει την αναστολή των πλειστηριασμών τουλάχιστον για 3 ακόμα έτη.

Να αναπτύξει Δίκτυο Υπερχρέωσης κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, το οποίο θα διαχειρίζεται το πρόβλημα των κόκκινων δανείων κεντρικά, προβλέποντας κατά περίπτωση διαγραφές χρεών και μείωση των επιτοκίων και θα παρέχει χρηματοοικονομικές συμβουλές στα ελληνικά νοικοκυριά, εξασφαλίζοντας ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης σε όλους τους υπερχρεωμένους δανειολήπτες.» Πηγή Left.gr