Στίβος – ντόπινγκ: Το ρεζιλίκι δεν έχει τέλος!

Στίβος - ντόπινγκ: Το ρεζιλίκι δεν έχει τέλος!

Αυτό που έγινε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 αναφορικά με τον ελληνικό στίβο και την εμπλοκή του σε υποθέσεις ντόπινγκ ίσως να μην έχει προηγούμενο και αναλογικά τα κρούσματα να είναι πολύ μεγαλύτερα κι από αυτά της «αμαρτωλής» Ρωσίας, που αποβλήθηκε -μέχρι νεωτέρας- από τις διεθνείς διοργανώσεις της ΙAAF!

H μικρή Ελλάδα πήρε -προς γενική έκπληξη- πέντε μετάλλια στα αγωνίσματα στίβου του «Αθήνα 2004», αλλά οι τρεις από τους πέντε κατόχους των μεταλλίων (όλες γυναίκες) συνελήφθησαν, αργά ή γρήγορα, να έχουν κάνει χρήση ντόπινγκ. Οι μόνες που δεν «λερώθηκε» το όνομά τους, ήταν η δισκοβόλος Τασούλα Κελσίδου και η ακοντίστρια Μιρέλα Μανιάνι, που αμέσως μετά ολοκλήρωσαν την καριέρα τους. Αντίθετα, η «χρυσή» Ολυμπιονίκης στα 400μ. εμπόδια Φανή Χαλκιά και η «χρυσή» Ολυμπιονίκης στα 20.000μ. Αθανασία Τσουμελέκα βρέθηκαν «ντοπέ» τέσσερα χρόνια αργότερα και λίγο πριν υπερασπιστούν τους τίτλους τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Το τελειωτικό χτύπημα ήρθε πριν λίγες μέρες με την ανακοίνωση ότι και η «αργυρή» Ολυμπιονίκης του «Αθήνα 2004» στο τριπλούν, Πηγή Δεβετζή, βρέθηκε να έχει κάνει χρήση ντόπινγκ το 2007, μετά τους νέους επανελέγχους της WADA, με πιο σύγχρονα μέσα.

Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και τα «τροχαία» που έγιναν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και που είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από το μεγάλο «ραντεβού» του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου, το… ρεζιλίκι για μια χώρα που -εννοείται- ότι εμπνεύσθηκε το «ευ αγωνίζεσθαι» δεν έχει… πάτο! Και το πιο παράδοξο ότι ούτε ένας από κορυφαίους παράγοντες της τότε διοίκησης του ΣΕΓΑΣ δεν είχε την ευαισθησία να παραιτηθεί (αντίθετα, αρκετοί προπονητές σταμάτησαν «ντροπιασμένοι»), αλλά συνεχίζουν απτόητοι, ακόμη και σήμερα, 11 χρόνια αργότερα!

Η ίδια διοίκηση του ΣΕΓΑΣ που το 2005 είχε «αθωώσει» τους Κεντέρη και Θάνου, πριν λίγες μέρες εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση: «Μετά από σχετική ενημέρωση της IAAF το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ αποφάσισε την έναρξη της πειθαρχικής διαδικασίας για την Χρυσοπηγή Δεβετζή. Η IAAF ενημέρωσε το ΣΕΓΑΣ πως βρέθηκε θετικό δείγμα της αθλήτριας από επανέλεγχο που έγινε σε δείγμα που είχε παρθεί το 2007. Ύστερα από αυτή την εξέλιξη η ομοσπονδία θα προχωρήσει στις νόμιμες από τους κανονισμούς διαδικασίες.»

Βέβαια η εμπλοκή της Δεβετζή με υποθέσεις ντόπινγκ δεν είναι σημερινή. Τον Μάρτιο του 2011 είχε τιμωρηθεί από την IAAF με αποκλεισμό δύο χρόνων, καθώς είχε «αποτύχει να δώσει δείγμα» (σε απλά… ελληνικά: «αρνήθηκε να ελεγχθεί σε αντιντόπινγκ κοντρόλ») σε αιφνίδιο έλεγχο που της ζητήθηκε τον Μάιο του 2009 στη Γιάλτα της Ουκρανίας, όπου βρισκόταν για προετοιμασία. Μετά από αυτό η καριέρα της άλτριας από την Αλεξανδρούπολη τελείωσε κι έτσι η τότε τιμωρία της από την IAAF πέρασε στα «ψιλά»…

Η Πηγή Δεβετζή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2007 της Οζάκα, τη χρονιά που βρέθηκε να έχει κάνει χρήση αναβολικών στον τελευταίο επανέλεγχο, είχε πάρει το χάλκινο στο τριπλούν με 15.04μ. Την επόμενη χρονιά, το 2008, ήταν 2η στο Παγκόσμιο Κλειστού της Βαλένθια με 15.00μ. και «χάλκινη» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με 15.23μ. Με δεδομένο ότι η τιμωρία της για «θετικό» δείγμα του 2007 θα ήταν τουλάχιστον δύο χρόνια, είναι σοβαρό το ενδεχόμενο να της αφαιρεθούν και τα τρία αυτά μετάλλια! Μάλιστα τα συγκεκριμένα μετάλλια ήταν και τα μόνα που είχε κατακτήσει ο ελληνικός στίβος σ’ εκείνες τις διοργανώσεις…

Πηγή: http://www.avgi.gr