Στην Αθήνα φθάνει λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στο πλαίσιο διήμερης επίσκεψης για το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος- Τουρκίας.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου στις 16.50μμ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας, οι δύο πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών θα απευθύνουν χαιρετισμό στο Επιχειρηματικό Φόρουμ Ελλάδος-Τουρκίας. Επίσης, ο κ. Νταβούτογλου αναμένεται να γίνει δεκτός την Παρασκευή και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του, ο Τούρκος πρωθυπουργός μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα προεδρεύσουν στο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος-Τουρκίας  που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Χίλτον.

Να σημειώσουμε ότι η επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου, όσο και η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών, πραγματοποιούνται υπό τη σκιά των τουρκικών παραβιάσεων με την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επιπλέον, έντονη ανησυχία είχε προκαλέσει στους διπλωματικούς κύκλους η επιθυμία του Τούρκου πρωθυπουργού να επισκεφθεί τη Θράκη μετά το τέλος του Ανώτατου Συμβουλίου. Ωστόσο, η τουρκική πλευρά αποφάσισε να μην επιμείνει στην «ιδιωτική» επίσκεψη του Νταβούτογλου στη Θράκη, καθώς σύμφωνα με έγκυρες διπλωματικές πηγές, η κυβέρνηση φέρεται να επεσήμανε στην Άγκυρα ότι το αίτημα για μετάβαση στη Θράκη θα συνιστούσε σοβαρό διπλωματικό και πολιτικό ατόπημα, που θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το ήδη φορτισμένο κλίμα από την παρουσία του «Μπαρμπαρός» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, απαγορεύονται με απόφαση της αστυνομίας όλες οι συγκεντρώσεις ή πορείες από τις 6 το πρωί της Παρασκευής έως τις 3 το μεσημέρι του Σαββάτου «για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης», ενώ θα υπάρξουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κατά μήκος της διαδρομής προς το κέντρο της Αθήνας, όσο και στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας ξεκίνησε επί πρωθυπουργίας του Γιώργου Παπανδρέου και συνίσταται σε κοινή συνεδρίαση των δύο υπουργικών συμβουλίων που αποτελεί ευκαιρία για στενότερες διπλωματικές επαφές μεταξύ των δύο κρατών.

Πηγή:http://www.avgi.gr