Στα 8,9 εκατ. ο στόχος από τα ληξιπρόθεσμα

εφορια

Με σύστημα τριπλής επιλογής δημοσιοποιείται άμεσα (ενδεχομένως και σήμερα το πρωί στο «Διαύγεια») η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.

Οι τρεις επιλογές τις οποίες έχουν στη διάθεσή τους οι ενδιαφερόμενοι είναι οι εξής:

* Πρώτον, η δυνατότητα άμεσης πληρωμής με την οποία κάθε ύψος καταβολής «σβήνει» ισόποσό του, με τη διαφορά ότι, σε αντίθεση με την αρχική πρόβλεψη του νομοσχεδίου θα σβήνουν οι προσαυξήσεις, όχι το κεφάλαιο.

* Δεύτερον, η δυνατότητα που θα αποκτήσουν όσοι ενταχθούν στο σύστημα των 100 δόσεων έως το τέλος Απριλίου να δώσουν μια προκαταβολή (τουλάχιστον δεκαπλάσια της ελάχιστης μηνιαίας δόσης) και να σβήσουν το ισόποσο των προσαυξήσεων. Το υπόλοιπο ποσό (είτε κεφάλαιο είτε κεφάλαιο και υπολειπόμενο τμήμα προσαυξήσεων) θα υπαχθεί στις 100 δόσεις.

* Τρίτον, η δυνατότητα που θα παρασχεθεί σε όσους ενταχθούν έως το τέλος Μαΐου, η οποία ναι μεν δεν θα προσφέρει μπόνους διαγραφής προσαυξήσεων με το παραπάνω σύστημα, ωστόσο θα επιτρέπει την ένταξη των οφειλών έως σε 100 δόσεις, με διαγραφή προσαυξήσεων αντιστρόφως ανάλογη με το πλήθος των δόσεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι συνολικές ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχονται σε 76 δισ. ευρώ, από τα οποία υπολογίζεται ότι μπορούν να συγκεντρωθούν μόνο 8,9 δισ. ευρώ.

Πηγή:http://www.avgi.gr