Σοβαρά κρούσματα διαφθοράς σε νοσοκομεία της Γερμανίας

 

Ένα στα τέσσερα νοσοκομεία στην Γερμανία της Άγκελα Μέρκελ, καταβάλλει πριμ σε γιατρούς για την παραπομπή ασθενών, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Την μελέτη έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Ταμείων (GKV) και αποκαλύπτει ότι στη Γερμανία λειτουργεί ένα περίπλοκο σύστημα παραπομπής ασθενών, στο πλαίσιο του οποίου γιατροί που παραπέμπουν σε συγκεκριμένα νοσοκομεία ασθενείς εισπράττουν χρηματικό αντάλλαγμα τύπου «bonusπαροχής υπηρεσιών».

Ο εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) για θέματα δημόσιας υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ, είπε χαρακτηριστικά: «αυτές οι συνθήκες ομοιάζουν σε τακτικές της Μαφίας» και ζημιώνουν κυρίως τους ασθενείς. Ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των Ιατρικών Συλλόγων από την άλλη πλευρά, Φρανκ-Ούλριχ Μοντγκόμερι, χαρακτήρισε «αναξιόπιστη και αναληθή» τη μελέτη αυτή και κατηγόρησε τους συντάκτες της ότι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα εις βάρος του ιατρικού κόσμου χωρίς να τεκμηριώσει την άποψή του.

Στο πρακτικό μέρος, την έρευνα διενήργησε ο επιστήμονας Κάι Μπούσμαν από το Economy & Research Center του Πανεπιστημίου Χάλε-Βίτενμπεργκ με βάση δημοσκοπήσεις που είχε πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Ερευνών Emnid σε δείγμα χιλίων γιατρών, διευθυντικών στελεχών νοσοκομείων και άλλων εμπλεκομένων στον κλάδο της δημόσιας υγείας.

Τελικά η διαφθορά δεν είναι προνόμιο … ελληνικό, μόνο.