Μ. Σουλτς: Η Σερβία πρέπει να αναγνωρίσει το Κόσοβο

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μπλιτς» του Βελιγραδίου, τόνισε ότι η Σερβία πρέπει να αναγνωρίσει το Κοσοβο.

«Η δήλωση ότι η Σερβία πρέπει να αναγνωρίσει το Κόσοβο, εάν επιθυμεί να γίνει μέλος της Ε.Ε., είναι η προσωπική μου εκτίμηση βασισμένη στην πραγματικότητα και στον πραγματισμό, κι αυτό που είπα για πολλούς είναι προφανές» δήλωσε αρχικά ο κ. Σουλτς.

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι με τη δήλωση αυτή «τόνισε απλά την ασυνέπεια που υπάρχει εντός της ΕΕ», καθώς ορισμένα κράτη – μέλη της ΕΕ αναγνώρισαν το Κόσοβο και πέντε κράτη – μέλη δεν το έχουν αναγνωρίσει.

«Για να γίνω πλήρως σαφής, ούτε είμαι σε θέση ούτε επιθυμώ να θέτω πρόσθετους όρους. Ήδη είπα ότι αυτού του είδους τις αποφάσεις τις αφήνω στους διπλωμάτες, στους διαπραγματευτές και στις κυβερνήσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όσον αφορά τη δήλωσή του ότι «στο τέλος του δρόμου αναμένεται συμφιλίωση και αμοιβαία αναγνώριση Σερβίας και Κοσόβου στο πλαίσιο της ΕΕ», ο κ. Σουλτς υπογράμμισε ότι «στο μέλλον βλέπει τη Σερβία και το Κόσοβο στην ΕΕ και ότι στο τέλος της διαδικασίας αυτής πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για συναινετική αμοιβαία αναγνώριση».

Ο κ. Σουλτς τόνισε ότι όλοι οι όροι για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σερβίας – ΕΕ είναι γνωστοί.