«Σώσαμε 750 φάλαινες»

falaines-1-630x400Η οικολογική οργάνωση Sea Shepherd ανακοίνωσε σήμερα ότι έσωσε 750 φάλαινες από τους ιάπωνες φαλαινοθήρες κατά τη φετινή εκστρατεία της στο Νότιο Παγωμένο Ωκεανό, η οποία σημαδεύτηκε για άλλη μια φορά από βίαιες συγκρούσεις.

Έπειτα από 94 ημέρες στη θάλασσα, τα πλοία της οργάνωσης, το Bob Barker και το Steve Irwin, κατέπλευσαν στο Ουέλινγκτον και το Χόμπαρτ της Νέας Ζηλανδίας, τερματίζοντας τη δέκατη εκστρατεία της οργάνωσης, η οποία είχε αρχίσει στις 5 Ιανουαρίου.

Τρία σοβαρά επεισόδια έφεραν αντιμέτωπους το στόλο της Sea Shepherd με τους ιάπωνες φαλαινοθήρες.

«Εκτιμάμε ότι οι προσπάθειές μας έσωσαν περισσότερες από 750 φάλαινες» τόνισε ο πλοίαρχος του Bob Barker, ο Πέτερ Χάμαρστεντ.

Η εμπορική φαλαινοθηρία απαγορεύεται από το 1994 αλλά η Ιαπωνία επωφελείται από ένα κενό στο κείμενο του διεθνούς μορατόριου του 1986 και ισχυρίζεται πως μπορεί να κυνηγάει φάλαινες για επιστημονικόυς λόγους.

Ωστόσο το κρέας των φαλαινών καταλήγει στα ράφια των ιαπωνικών καταστημάτων, κάτι που η Ιαπωνία δεν κρύβει επικαλούμενη μια προγονική πολιτιστική παράδοση. Μόνον η Νορβηγία και η Ισλανδία συνεχίζουν τη φαλαινοθηρία για εμπορικούς λόγους παρά το μορατόριο.