Σκληρά μέτρα σε… δόσεις συμφώνησε η κυβέρνηση με την Τρόικα

troikavroutsis-630x400Η μυστική συμφωνία κυβέρνησης και Τρόικας περιλαμβάνει τη σταδιακή εφαρμογή σκληρών μέτρων σε «δόσεις» μέχρι το τέλος του 2014 αποκαλύπτει η εφημερίδα Αυγή.

Η αρχή έγινε με το πολυνομοσχέδιο που πέρασε πρόσφατα από τη Βουλή με το οποίο η κυβέρνηση ανέλαβε επαχθείς δεσμεύσεις έναντι των δανειστών για μετά τις ευρωεκλογές προκειμένου να διατηρήσει ζωντανή την «ιστορία επιτυχίας» πριν από αυτές όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.

Βασικά στοιχεία της μυστικής συμφωνίας, που ισοδυναμεί με νέο Μνημόνιο: Η πλήρης ανατροπή του εργατικού δικαίου, η περαιτέρω μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15%, νέα «δώρα» στους εργοδότες για αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας και η ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος με περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών και ποσοστιαία μείωση των συντάξεων αναπηρίας.

Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές που θα εμπεριέχονται στο νέο Μνημόνιο τις αναφέρει το περίφημο non paper που μοίρασε την Κυριακή 30/3 στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας. Ωστόσο, για όλες αυτές τις νέες παρεμβάσεις υπήρχε η διατύπωση ότι αυτές είτε αναβλήθηκαν για το φθινόπωρο ή ψευδώς αναφέρεται, όπως αποδεικνύεται, ότι το «θέμα έκλεισε για φέτος».

Αναλυτικά μέχρι το τέλος του 2014, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και θα φέρει με τη μορφή Μνημονίου νέα μέτρα που θα αφορούν:

– Το Νέο Εργατικό Κώδικα (με τον οποίο θα καθιερώνεται νέο μοντέλο εργασίας που θα είναι απόλυτα συνδεδεμένο με δεσπόζουσα θέση που θα αποκτήσουν οι Εταιρίες Προσωρινής Απασχόλησης.

– Διευκόλυνση εφαρμογής και διάδοσης Εταιριών Προσωρινής Απασχόλησης

– Αύξηση της μαθητείας

– Μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας κατά 15%

-Νέα Αναμόρφωση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης

– Μείωση τουλάχιστον κατά 1 μονάδα των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών

– Πλήρης κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΑΕΔ

-Κλείσιμο και αναδιάρθρωση 11 νοσοκομείων

– Πλήρη σύνδεση των προνοιακών επιδομάτων με εισοδηματικά κριτήρια

– Απελευθέρωση με νόμο των ομαδικών απολύσεων

-Επαναφορά του δικαιώματος ανταπεργίας των εργοδοτών (lock – out).