Σκάνδαλο VW: Να συνεργαστεί πλήρως με τις αρχές καλεί την αυτοκινητοβιομηχανία ο ΟΗΕ

VOLKSWAGENΣυνεχίζονται οι αναταράξεις παγκοσμίως από το σκάνδαλο στην αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen. Έντονο προβληματισμό εξέφρασε ο ΟΗΕ για το θέμα, καλώντας τη γερμανική εταιρεία να συνεργαστεί «πλήρως» στην έρευνα των αρχών, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ενδέχεται να απομακρυνθεί.

«Η αυτοκινητοβιομηχανία οφείλει να είναι ένας εταίρος μας στις προσπάθειές μας (…) για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίτς. Σημειώνοντας ότι αυτή η υπόθεση εξαπάτησης των ρυθμιστικών αρχών που πραγματοποιούν τους ελέγχους για εκπομπές ρύπων των κινητήρων αποτελεί ήδη το αντικείμενο μιας ποινικής έρευνας στις ΗΠΑ, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού εξέφρασε την ευχή η εταιρεία «να συνεργαστεί πλήρως και να επιλύσει το πρόβλημα» που έχει ενσκήψει.

Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία παραδέχθηκε ότι 11 εκατομμύρια οχήματα που έχει κατασκευάσει και πωλήσει παγκοσμίως είναι εφοδιασμένα με το λογισμικό εξαπάτησης των ελέγχων εκπομπών ρύπων που ανακάλυψαν οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τη VW, ένα από τα μεγάλα ονόματα της γερμανικής βιομηχανίας και καμάρι της χώρας, να επιδείξει «πλήρη διαφάνεια» στο ζήτημα αυτό, που προκάλεσε σάλο σε όλο τον κόσμο.

Η μετοχή της Φολκσβάγκεν έκλεισε χθες με πτώση σχεδόν 20% (-19,82%) και περίπου 35% μέσα σε δύο ημέρες στο χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, συμπαρασύροντας και τον γενικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι έχει απολέσει κεφαλαιοποίηση ύψους 25 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Καθώς η υπόθεση πήρε διαστάσεις χωρίς προηγούμενο, ο διευθύνων σύμβουλος της γιγαντιαίας αυτοκινητοβιομηχανίας Μάρτιν Βίντερκορν ζήτησε «συγγνώμη» και υποσχέθηκε ότι θα χυθεί φως στην υπόθεση. Ωστόσο, είπε ότι η ευθύνη δεν είναι μόνο δική του, ενώ αποπειράθηκε να διασκεδάσει την έντονη φημολογία περί απομάκρυνσής του από τον θώκο που κυκλοφορεί στα δημοσιογραφικά γραφεία.

Πηγή: http://www.avgi.gr