ΣΥΡΙΖΑ: Δεν ειναι τυχαία η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ

EVH09_OPAP_7775.limghandler

Ύστερα από την δεύτερη συνεχόμενη ματαίωση της συζήτησης στη Βουλή σχετικά με την επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντιας Βαλαβάνη, αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, εξαιτίας «κωλύματος» του Υπουργού Οικονομικών, ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι ο υπουργός Οικονομικών αποφεύγει τη συζήτηση και ότι αυτή η άρνηση της κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ δεν είναι τυχαία.
Ολόκληρη η σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής:
«Για δεύτερη συνεχόμενη φορά ματαιώνεται η συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης της βουλευτή Β΄Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ Νάντιας Βαλαβάνη με θέμα την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ εξαιτίας «κωλύματος» του Υπουργού Οικονομικών. Η επιλογή της συστηματικής άρνησης της Κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις σχετικά με τον ΟΠΑΠ δεν είναι τυχαία.
1. Πρώτον, γιατί ο ΟΠΑΠ πουλήθηκε στο χρονικό σημείο, κατά το οποίο τα προσδοκώμενα έσοδα και έξοδα θα διαμορφώνονταν στα χαμηλότερα και υψηλότερα αντίστοιχα επίπεδα. Αύριο έχει προγραμματιστεί η μεταβίβαση των 105 εκατ. μετοχών ΟΠΑΠ στην Emma Delta και η τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ θα είναι υψηλότερη περισσότερο από 42% από την τιμή πώλησης του.
2. Δεύτερον, γιατί στην συμφωνία μεταβίβασης του ποσοστού του ΟΠΑΠ στην Emma Delta έναντι 652 εκατ. €, συμφωνήθηκε ότι το ποσό της τάξης των 30 εκατ. € θα δοθεί σε 10 ετήσιες άτοκες ισόποσες δόσεις. Υπολογίζοντας το παραπάνω ποσό με την μέθοδο της καθαρής παρούσας –σημερινής– αξίας και λαμβάνοντας χαμηλό προεξοφλητικό επιτόκιο της τάξης του 5%, δηλ. μακράν του επιτοκίου δανεισμού της Emma Delta, διαπιστώνουμε ότι το τελικό αντίτιμο υπολείπεται της επίσημης τιμής πώλησης τουλάχιστον κατά 7 εκ. €.
3. Τρίτον, γιατί το ελληνικό δημόσιο δεν έχει εισπράξει ακόμα το τίμημα των 622 εκατ.€. Προς αυτή την κατεύθυνση, η εταιρεία Emma Delta εξέδωσε, εισέπραξε και διέθεσε με ιδιωτική τοποθέτηση δύο ομολογιακά δάνεια, συνολικού ύψους 400 εκατ.€, 4ετούς διάρκειας και με εγγύηση τις μετοχές και τα μελλοντικά μερίσματα του ίδιου του ΟΠΑΠ, που δεν έχουν περάσει ακόμη στη κατοχή της, επειδή δεν έχει καταβληθεί το τίμημα της αγοράς του ΟΠΑΠ, ενώ δεν φαίνεται να προκύπτει από τους όρους του διαγωνισμού ότι ο ΟΠΑΠ μπορούσε ν’ αγοραστεί με δανεικά τα οποία θα είχαν εγγύηση τις ίδιες τις μετοχές του.

Γι’ αυτό και στον Υπουργό θέταμε το ερώτημα: «Θα επιμείνει στην ολοκλήρωση των διαδικασιών πώλησης του 33% του Δημοσίου στον ΟΠΑΠ διατηρώντας την «διευκόλυνση» προς την Emma Delta της 10ετούς άτοκης ετήσιας αποπληρωμής των 30 εκατ. €, η οποία υπολείπεται από το συμφωνηθέν τίμημα, έπειτα και από την δανειοδότηση της εταιρείας μέσω ομολογιακών εκδόσεων με εγγύηση τις μετοχές του ΟΠΑΠ, που έως σήμερα η ίδια δεν κατέχει;»