Συνταγή: Μελιτζάνες… κατά της δυσκοιλιότητας!

melitzanes-me-saltsa-megali-polaroid

Η σημερινή συνταγή με μελιτζάνες είναι μία πολύ γευστική επιλογή για κύριο πιάτο, το οποίο προσφέρει αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες δεν πέπτονται, χρησιμεύουν όμως στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού και γι’ αυτό συστήνονται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου.
Επίσης, οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη θεραπεία του διαβήτη, λόγω του γεγονότος ότι εξομαλύνουν την απορρόφηση των υδατανθράκων και συστήνονται για την πρόληψη της υπέρτασης και των εγκεφαλικών επεισοδίων και για την προστασία έναντι του πεπτικού έλκους.

Υλικά για 4 μερίδες
• 2 κ. γλυκού ελαιόλαδο
• 2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φέτες
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• 2 φλ. ντομάτα ψιλοκομμένη
• ½ φλ. ζωμό κότας σπιτικό ή κονσέρβας
• από 1 κ. γλυκού βασιλικό, μαϊντανό, ρίγανη
• ¼ κ. γλυκού αλάτι και ¼ κ. γλυκού μαύρο πιπέρι
• 2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
• 1/3 φλ. παρμεζάνα ξυσμένη (40 γρ.)
• 1 μεγάλη μελιτζάνα (800 γρ.) κομμένη σε λεπτές φέτες
• ½ φλ. μοτσαρέλα ημίπαχη

Θρεπτική αξία μερίδας
Θερμίδες: 236
Πρωτεΐνες: 13 γρ.
Υδατάνθρακες: 22 γρ. εκ των οποίων φυτικές ίνες: 7 γρ.
Λίπη: 12 γρ.
Βιταμίνη Β6: 0,36 mg
Εκτέλεση
Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε 1 κουταλάκι γλυκού λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 6-8 λεπτά. Ρίχνετε ντομάτα, ζωμό κότας, βασιλικό, μαϊντανό, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε, χωρίς καπάκι σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Ανακατεύετε σε μπολ τα χτυπημένα αυγά με 2 κουταλάκια παρμεζάνα. Βουτάτε τη μελιτζάνα στο μείγμα του αυγού.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνετε το υπόλοιπο λάδι. Σοτάρετε τη μελιτζάνα ένα λεπτό από κάθε πλευρά. Τοποθετείστε τις έτοιμες μελιτζάνες σε μία πιατέλα.
Ρίχνετε το ¼ από το μείγμα ντομάτας σε ένα πυρέξ. Τοποθετείτε από πάνω τις μελιτζάνες και τις περιχύνετε με το ¼ της σάλτσας και το 1/3 της μοτσαρέλας και της παρμεζάνας. Επαναλάβετε τις στρώσεις. Σκεπάζετε και ψήνετε για 50 λεπτά στους 180°.