Συνεργασία και σύγκληση Συνόδου Κορυφής για την προσφυγική κρίση θέλει η Α. Μέρκελ

ΑΝΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ 1Τη σύγκληση μιας ειδικής Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό την επόμενη εβδομάδα, ζήτησε χθες η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Απηύθυνε δε έκκληση για συνεργασία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ύστερα από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ.

Ο ντε Μεζιέρ υποστήριξε χθες ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι άσκησης πίεσης στις χώρες που αντιτίθενται στην κατανομή των προσφύγων, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Τσεχίας και της Σλοβακίας, δύο από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης που αντιστέκονται σθεναρά στα σχέδια της Ε.Ε. για την κατανομή των προσφύγων.

Από την πλευρά της η Α. Μέρκελ εμφανίστηκε πιο διαλλακτική. «Πιστεύω πως χρειάζεται να διαμορφώσουμε ξανά ένα ευρωπαϊκό πνεύμα (…) Δεν νομίζω ότι οι απειλές είναι ο σωστός τρόπος να φτάσουμε σε συμφωνία» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αυστριακό ομόλογό της Βέρνερ Φάιμαν, του οποίου η χώρα βρίσκεται επίσης στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, είπε ότι εξετάζει την πρόταση και θα αποφασίσει την Πέμπτη.

Πηγή: http://www.avgi.gr