Συμφώνησαν Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ και έδωσαν μετάθεση στο νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων

Ούτε τρεις μέρες δεν κράτησε το…θαύμα της «διάστασης» Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ για το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Το βράδυ της Παρασκευής, μία μέρα μετά τη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου, οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία που μεταθέτει την εφαρμογή του νέου μισθολογίου.
e._venizelos_-_kyr._mitsotakis

Όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, πηγές της Χ. Τρικούπη εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την κατάληξη της συνάντησης που είχαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ Χ. Πρωτόπαπας, Π. Ρήγας και Γ. Κουτσούκος, με τους υπουργούς Κυρ. Μητσοτάκη, Δ. Σταμάτη και Ε. Χριστοφιλοπούλου. Η συμφωνία, η οποία θα τεθεί προς έγκριση στους Αντ. Σαμαρά και Ε. Βενιζέλο, περιλαμβάνει 4 σημεία:

  • Το νέο σύστημα αμοιβών (μισθολόγιο) θα ισχύσει από 1/1/ 2016, για όλο το δημόσιο τομέα. Θα προηγηθεί η δημιουργία νέου συστήματος αξιολόγησης, το οποίο θα ισχύσει από την 1/1/2015. Πάνω σε αυτό το σύστημα θα κτιστεί το νέο μισθολόγιο.
  • Σχετικά με την προσωπική διαφορά και σε ό,τι αφορά τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, οι αμοιβές θα διατηρηθούν ως έχουν, αλλά από την 1/7/2015 θα εφαρμοστεί πιλοτικό σύστημα, με εσωτερική ανακατανομή και σύνδεση με το είδος εργασίας και το είδος των θέσεων.
  • Για την προσωπική διαφορά σε άλλα υπουργεία θα υπάρξει «εξορθολογισμός», από τον οποίο ενδέχεται να προκύψουν περικοπές σε κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων.
  • Για τους νεοεισερχόμενους θα εφαρμοστεί πιλοτικά σύστημα μείωσης του βασικού μισθού. Αυτό δεν θα ισχύσει για κατηγορίες νεοεισερχομένων που τοποθετούνται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, στους οποίους θα δίνεται κάποιας μορφής ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση της Πέμπτης μεταξύ Σαμαρά – Βενιζέλου, λίγες ώρες μετά τη διάψευση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, των σεναρίων για βοήθεια της Γερμανίας στην Ελλάδα (κάτι για το οποίο έκανε έμμεσες πλην σαφείς αναφορές ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε), συμφωνήθηκε να ελαχιστοποιηθούν μέχρι εξαφανίσεως, οι όποιες ενδοκυβερνητικές τριβές, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα, ακόμη κι αν αυτή επιφέρει άνοιγμα νέων κοινωνικών μετώπων, όπως στο ασφαλιστικό, τις συντάξεις, τα συνδικαλιστικά και απεργιακά δικαιώματα, τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, κ.ά.

Πηγή: http://left.gr/news/symfonisan-nd-pasok-kai-edosan-metathesi-sto-neo-misthologio-ton-dimosion-ypallilon