Συμφωνία για τα δεύτερα προαπαιτούμενα – Την επόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση του Euro Working Group για την έγκριση της συμφωνίας

tsakalotos-stathakis_2

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσακαλώτου-Σταθάκη με τους θεσμούς – Συμφωνία για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια – Ως τις 15 Φεβρουαρίου 2016 θα νομοθετηθούν τα στεγαστικά δάνεια της πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά και τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων – Την επόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση του Euro Working Group για την έγκριση της συμφωνίας – Συμφωνία και για το ΤΑΙΠΕΔ

Συμφωνία επετεύχθη  μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για τα δεύτερα προαπαιτούμενα, τα οποία προέβλεπε η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ την επόμενη Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, υπήρξε συμφωνία για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που θα νομοθετηθεί άμεσα και θα αφορά την πώληση αυτών σε εξειδικευμένες εταιρίες, ενώ για τα στεγαστικά δάνεια της πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά και τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα υπάρξει νομοθεσία στις 15 Φεβρουαρίου 2016.

Από εκεί και πέρα, υπήρξε συμφωνία, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και για το ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο θα έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια αλλά και για το ενιαίο μισθολόγιο, στο οποίο θα περιλαμβάνονται αυξήσεις και όχι μειώσεις μισθών.

Το χρονοδιάγραμμα περιλαμβάνει την ψήφιση των σχετικών με την συμφωνία νομοσχεδίων έως την Τρίτη το απόγευμα. Την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί Euro Working Group, το οποίο θα δώσει το πράσινο φως για την υποδόση του 1 δισ., η οποία αναμένεται να εκταμιευτεί την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος & ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης μετά τη συνάντησή τους με τους Θεσμούς απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπαν -μεταξύ άλλων- τα εξής:

Σταθάκης: [Ενν. η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια] Προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς για τα επιχειρηματικά δάνεια και, μέχρι τις 15 Φλεβάρη που θα φτιαχτεί το κανονιστικό πλαίσιο από εμάς, εξαιρούνται τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, αυτά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως αυτά ορίζονται από τον ευρωπαϊκό κανονισμό (πέντε εκατομμύρια τζίρος και 100 τόσοι εργαζόμενοι) και τα καταναλωτικά. Μετά τις 15 Φλεβάρη θα ισχύει το κανονιστικό πλαίσιο που θα ψηφίσουμε μέχρι τότε.

Δημοσιογράφος: Κλείσαμε σε όλα τα θέματα; Και στα 13;

Τσακαλώτος: Νομίζω ότι οι τεχνικές ομάδες έχουν κάποιες ακόμη λεπτομέρειες.

Δημοσιογράφος: Ο νόμος θα πάει αύριο στη Βουλή; Πότε θα ψηφιστεί;

Τσακαλώτος: Τρίτη βράδυ. Αναμένεται ότι το EWG θα είναι Τετάρτη, οπότε η εκταμίευση θα είναι στο τέλος της εβδομάδας .

Δημοσιογράφος: Έχουμε κάποια λεπτομέρεια για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων;

Τσακαλώτος: Έχουμε μια στρατηγική έκθεση που σιγά-σιγά θα μετατραπεί σε νόμο. Δηλαδή οι βασικές αιχμές, ποια περιουσιακά στοιχεία θα είναι μέσα, η διοικητική μορφή, πώς θα γίνει το κομμάτι των επενδύσεων.

Δημοσιογράφος: Οι αποκρατικοποιήσεις του 2016 πάνε για το χρέος;

Τσακαλώτος: Όχι. Ό,τι ήταν στο πρόγραμμα 2015, 2016, 2017, το είχαμε συμφωνήσει από πριν.

Δημοσιογράφος: … κάτω από 50 δισ. το ταμείο;

Τσακαλώτος: Αυτό θα το δείτε. Η στρατηγική έκθεση δεν μιλάει για αριθμούς.

Δημοσιογράφος: Στόχος να ξεκινήσει η λειτουργία του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων;

Τσακαλώτος: Σε εύλογο χρόνο.

Δημοσιογράφος: Το ΤΧΣ θα περάσει στο νέο ταμείο;

Τσακαλώτος: Ναι. Θα έχει μια διοικούσα επιτροπή που θα επιβλέπει και από κάτω θα έχει κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων: Δηλαδή ακίνητα, τράπεζες, κρατικές επιχειρήσεις, άλλα περιουσιακά στοιχεία που δημιουργούν εισόδημα.

Δημοσιογράφος: Θα φύγουν και κάποια περιουσιακά στοιχεία από το ΤΑΙΠΕΔ για να πάνε στο ταμείο;

Τσακαλώτος: Το ΤΑΙΠΕΔ όλο θα πάει.

Δημοσιογράφος: 15 Φεβρουαρίου είναι deadline για την πρώτη αξιολόγηση;

Τσακαλώτος: 15 Φεβρουαρίου είναι το πότε θα ισχύσει ο νόμος.

Δημοσιογράφος: θα έχουμε και μειώσεις μισθών;

Τσακαλώτος: Τις μειώσεις μισθών τις διαπραγματευτήκαμε το καλοκαίρι. Αυτό που λέτε το προέβλεπε το σχέδιο Γιούνκερ επί του οποίου ψήφισε ο ελληνικός λαός. Η νέα συμφωνία προβλέπει απλά διαφορετικές ταχύτητες αυξήσεων .

Δημοσιογράφος: Δεν υπάρχει μείωση για κανέναν δηλαδή;

Τσακαλώτος: Ακριβώς. Δεν είναι λοιπόν «το ίδιο και χειρότερο από εκείνο του Γιούνκερ» όπως έχει γραφτεί…

Πηγή:https://left.gr