Σε εξέλιξη στη Βουλή του Κοσόβου συζήτηση για παράταση της θητείας της Eulex

98AECFFDE6DBE7F806DDF802BE41139CΗ Βουλή του Κοσόβου εξετάζει σήμερα την πρόταση νόμου για την παράταση της θητείας της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex) και την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου, τα οποία σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης διαπράχθηκαν από πρώην μέλη του «Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσόβου».

Παρ’ ότι δεν είχε προβλεφθεί συζήτηση, ο πρόεδρος της Βουλής του Κοσόβου, Γιακούπ Κρασνίτσι επέτρεψε να συζητηθεί η επικύρωση της διεθνούς συμφωνίας για την Eulex και των τροπολογιών που αφορούν τη θητεία της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο και την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου.

Στο βήμα εναλλάσσονται οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών ομάδων της Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, της Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, της Συμμαχίας για νέο Κόσοβο, του Σερβικού Φιλελεύθερου Κόμματος και της Ομάδας 6 plus, που συγκροτούν οι μειονότητες στη Βουλή του Κόσοβου.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του αντιπολιτευόμενου Κινήματος «Αυτοδιάθεση» Βίσαρ Ιμέρι είπε ότι το κόμμα θα ψηφίσει κατά της πρότασης νόμου και ότι προτείνει εναλλακτικό ψήφισμα.

Το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου, του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι εισηγήθηκε εκτός από το σχέδιο νόμου για την ίδρυση του δικαστηρίου να υιοθετηθεί σήμερα και ο νόμος για τη δημιουργία ταμείου της κυβέρνησης που θα καλύπτει τα έξοδα νομικής προστασίας για όλες τις υποθέσεις που θα εξετάσει το ειδικό δικαστήριο.

Ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης Δημοκρατικής Συμμαχίας Κοσόβου, Ίσα Μουστάφα δήλωσε πριν από τη συνεδρίαση ότι το κόμμα θα ψηφίσει και θα στηρίξει την ίδρυση του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα που αναφέρονται στην έκθεση του Ελβετού γερουσιαστή Ντικ Μάρτι.

«Μεταξύ δύο επιλογών, η επιλογή να συγκροτήσουμε μόνοι μας ειδικό δικαστήριο είναι λιγότερο οδυνηρή, επειδή σε αντίθεση περίπτωση θα το ιδρύσει το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ» ανέφερε ο κ. Μουστάφα.

Ο αρχηγός της αντιπολιτευόμενης Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου, πρώην πρωθυπουργός, Ραμούς Χαραντινάι, σημείωσε ότι το κόμμα θα στηρίξει την ίδρυση του δικαστηρίου. Τη στήριξη του σχεδίου νόμου από τους βουλευτές της Συμμαχίας για Νέο Κόσοβο, ο αρχηγός του κόμματος, Μπεντζέτ Πατσόλι.

Για την υιοθέτηση της απόφασης παράτασης της θητείας της Eulex και ίδρυσης του ειδικού δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου πρέπει να ψηφίσουν υπέρ 80 μέλη της Βουλής του Κοσόβου.

Νωρίτερα, χθες, η κυβέρνηση του Κοσόβου ψήφισε υπέρ του σχεδίου νόμου που παρατείνει τη θητεία της Eulex έως τις 15 Ιουνίου του 2016 και εγγυάται τη συνέχιση της επιχείρησης της ειδικής ομάδας ερευνών της Eulex (SITF) που εξετάζει τους ισχυρισμούς για εγκλήματα πολέμου και εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στη διάρκεια των συγκρούσεων το 1998-1999.

Την παράταση της θητείας της Eulex ζήτησε η πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτα Γιαχγιάγκα με επιστολή της προς την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον.

Σε απαντητική επιστολή της, η κ. Άστον διευκρίνισε ότι οι Βρυξέλλες επιθυμούν η ειδική ομάδα της Eulex να συνεχίσει να ερευνά τους ισχυρισμούς για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων που διατυπώνονται στην έκθεση του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι.

Κατά της ίδρυσης του δικαστηρίου τάσσεται το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες, μη κυβερνητική οργάνωση του Κοσόβου, η οποία κάλεσε τη βουλή να μην εγκρίνει την ίδρυσή του.

«Το ειδικό δικαστήριο κατά του ΑΣΚ δημιουργεί περαιτέρω εντάσεις στις σχέσεις των εθνικών κοινοτήτων στο Κόσοβο παρεμποδίζοντας τη διαδικασία αντιμετώπισης του παρελθόντος και τη συμφιλίωση παρέχοντας «επιλεκτική» και «μονοεθνική» δικαιοσύνη κατά μόνο μίας πλευράς» αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΜΚΟ.