Σε δίκη παραπέμπονται οι δράστες του ολοκαυτώματος της Marfin

Marfin_photia

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών παραπέμπει σε δίκη με βούλευμά του, τους φερόμενους ως φυσικούς αυτουργούς της εμπρηστικής επίθεσης στη Marfin το Μάιο του 2010 αλλά και στον Ιανό.

Το βούλευμα έφερε στην δημοσιότητα εφημερίδα και σύμφωνα με το οποίο δράστης της επίθεσης είναι ο Θ. Σ. ο οποίος και παραπέμπεται να δικαστεί για τα εγκλήματα της: «ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, κατά συναυτουργία και κατά συρροή τετελεσμένης και εν απόπειρα, της εκρήξεως εκ της οποίας επήλθε θάνατος και κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης περιουσίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Ως υπαίτιος της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο Ιανός, μαζί με τον Θ.Σ. παραπέμπεται και ο Π.Α. Κατηγορείται για τα αδικήματα της: «απόπειρας ανθρωποκτονίας τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, της εκρήξεως εκ της οποίας μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πρόσωπα και ανθρώπους, της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικής βόμβας και της απρόκλητης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας δια εκρήξεως από πρόσωπο που είχε καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του».

Μάλιστα περιγράφεται πώς ενήργησαν οι δράστες: “Ο Θ.Σ. Ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ενεργώντας εκ προθέσεως και απο κοινού με έτερους δύο αγνώστους εισέτι δράστες, σκότωσε άλλους. Και πιο συγκεκριμένα, ενεργώντας κατόπιν συναποφάσεως με κοινή δράση και κοινό ανθρωποκτόνο δόλο, με άλλους δύο εισέτι δράστες, σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας και γνωρίζοντας ότι εντός του επί της οδού Σταδίου αριθ. 23 στην Αθήνα κείμενου διώροφου κτιρίου ευρίσκοντο άνθρωποι, αφού εις εκ των δύο αυτών αγνώστων δραστών έθραυσε τους υαλοπίνακες της προσόψεως του εν λόγω διώροφου κτιρίου, στο ισόγειο του οποίου στεγάζεται κατάστημα της ανώνυμου τραπεζικής εταιρίας με την επωνυμία MARFIN-EGNATIA BANK και ο έτερος δράστης περιέβρεξε με εύφλεκτο υγρό εσωτερικά, τμήμα της αριστερής πλευράς του ισόγειου χώρου του εν λόγω κτιρίου, ο Θ. Σ. εκσφενδόνισε εντός του κτιρίου αυτού ενεργοποιημένο αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό – βόμβα μολότοφ, προξενώντας έκρηξη και εντεύθεν πυρκαγιά εντός του ως άνω κτιρίου, εξαιτίας της οποίας ως μοναδικής ενεργούς αιτίας επήλθε ο θάνατος της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, της Παρασκευής Ζούλια και του Επαμεινώνδα Τσάκαλη…».
Ο Θ.Σ. σύμφωνα με τους δικαστές, μαζί με τους δύο ακόμα άγνωστους δράστες είχε πρόθεση να σκοτώσει όχι μόνο τους τρεις αλλά και τους: «ευρισκόμενους εντός του εν λόγω διώροφου κτιρίου -24 άτομα – πλην όμως η πράξη του αυτή δεν ολοκληρώθηκε όχι από δική του βούληση και υπαναχώρηση αλλά ένεκα εξωτερικών εμποδίων και δη εξαιτίας του ότι τα ανωτέρω 24 άτομα κατόρθωσαν μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς να απομακρυνθούν από το ως άνω φλεγόμενο κτήριο…» .

Το βούλευμα συντάχθηκε τον περασμένο Μάιο αλλά ακόμη δεν έχει οριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης