Σάββας Ξηρός: «Δεν θεωρώ ότι είμαι τρομοκράτης» – Διαβάστε αποσπάσματα από το βιβλίο του

2BF28BE1630713E3216933C0F7AAE469Έπειτα από το πολύκροτο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Δημήτρη Κουφοντίνα «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, τώρα και ο Σάββας Ξηρός ετοιμάζεται να εκδώσει το δικό του με τίτλο «Πολιτική ευθύνη», δηλώνοντας πως δεν θεωρεί ότι ήταν τρομοκράτης.

Το βιβλίο πρόκειται να κυκλοφορήσει την ερχόμενη Παρασκευή από τις εκδόσεις Κονιδάρη και μέσα στις σελίδες του ο Σάββας Ξηρός ή, αλλιώς, ο «Μιχάλης» της 17Ν, που έχει καταδικαστεί σε έξι φορές ισόβια και 2.035 χρόνια, καταγράφει τις εμπειρίες και τις σκέψεις του από τη συμμετοχή του στην τρομοκρατική οργάνωση, τη σύλληψή του, τις μέρες του στον Ευαγγελισμό και την κράτησή του.

Το «Εθνος» δημοσιεύει κάποια κομμάτια από τις σελίδες του βιβλίου του Σάββα Ξηρού, όπου ο ίδιος μετά από τόσο χτυπήματα και δολοφονίες της 17Ν, δηλώνει πως έχει μετανιώσει και θα ήθελε να μην είχε κάνει φόνο.

Ο ίδιος εμφανίζεται προκλητικός για το πώς βλέπει τον εαυτό του. «Εγώ δεν θεωρώ ότι είμαι τρομοκράτης, θεωρούσα ότι νομιμοποιούμαι από το παλιό άρθρο του Συντάγματος, το 114, καθώς το Σύνταγμα έχει γίνει από τους πολιτικούς λάστιχο για να προσαρμόζεται στις επιθυμίες τους.

Και συνεχίζει «όσο δρούσε η Οργάνωση, δεν τρομοκρατούσε τους πολίτες με τέτοιο τρόπο, ώστε άλλοι να αυτοκτονούν, άλλοι να καταφεύγουν στα ψυχοφάρμακα και άλλοι να φεύγουν μετανάστες. Δεν θεώρησα ποτέ τον εαυτό μου κάποιου είδους πρωτοπορία, αλλά ως μέλος μιας κοινωνίας που υφίσταται κάποιες αδικίες, πιστεύω ότι έκανα κάτι που πολλοί επιθυμούσαν, αλλά ελάχιστοι θα τολμούσαν» γράφει χαρακτηριστικά.

Πολλές σελίδες του βιβλίου αφιερώνονται στα φάρμακα που θεωρεί ότι του έδωσαν στον Ευαγγελισμό προκειμένου να «σπάσει», δίνοντας και τη δική του εξήγηση για την ομολογία του. Φτάνει μάλιστα να υπονοήσει ότι και το δικαστήριο χρησιμοποιούσε «περίεργες» μεθόδους:

«Ο πρόεδρος, όταν είχε κάποια δυσκολία, έκανε διακοπή και κατεβαίναμε κάτω. Εκεί μας περίμεναν διάφορα έξτρα, πίτσες και άλλα παρόμοια και όταν ανεβαίναμε ξανά, έβλεπες εκεί που πριν ήταν κάποιος εξαγριωμένος με την έδρα, τώρα είχε γαλήνιο ύφος και απλανές βλέμμα και απλά άκουγε τον πρόεδρο να προσπερνάει το πρόβλημα που είχε» ισχυρίζεται…

Οταν ερωτάται γιατί εντάχθηκε στην οργάνωση, ο Ξηρός αναφέρει ως πρώτη αφορμή τη φωτογραφία του νεκρού Κύπριου αγωνιστή της ΕΟΚΑ που αντίκρισε σε ηλικία 12 ετών. «Από εκεί και πέρα, αυτό λειτούργησε σε μένα ασυναίσθητα, δηλαδή υποσυνείδητα» σημειώνει. Την ένταξή του, ωστόσο, στη «17Ν» την αιτιολογεί ως μια επιλογή κόντρα «στο ρεύμα της εποχής: κούφια λόγια, καθόλου πράξη».