Ρώμη: Με αποδοκιμασίες και επεισόδια «υποδέχτηκαν» τον Ολάντ

leta olant

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση κορυφής μεταξύ του Ιταλού πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, το κέντρο της Ρώμης μετατράπηκε σεε πεδίο μάχης με καπνογόνα, κροτίδες, αποκλεισμούς δρόμων και συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας.

Οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν τον Φρανσουά Ολάντ, εξαιτίας των σχεδίων κατασκευής της υπερταχείας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τη γαλλική πόλη Λυών με το Τορίνο της βόρειας Ιταλίας.

Οι πολίτες της Ιταλίας προτάσσουν τις περιβαλλοντικές συνέπειες του έργου αυτού, καθώς και το γεγονός ότι η Ιταλία θα ξοδέψει δισ. ευρώ στο έργο αντί να διαθέσει τα κονδύλια για να στηρίξει τις οικογένειες που πασχίζουν να επιβιώσουν στη δίνη της οικονομικής κρίσης.

Το κίνημα ακτιβιστών «No Tav» έχει διογκωθεί σταδιακά και ενσωματώνει πολλές διαφορετικές οργανώσεις και κινήματα που αντιδρούν στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής, από αναρχικούς μέχρι καθολικούς.

Παρ’όλα αυτά, στη συνάντηση των Ενρίκο Λέτα και Φρανσουά Ολάντ επαναβεβαιώθηκε πως για τις κυβερνήσεις των δύο χωρών η νέα σιδηροδρομική γραμμή «αποτελεί προτεραιότητα».

Από την πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης υποστηρίζεται ότι με  τη δημιουργία της υπερταχείας θα μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ το ταξίδι Μιλάνο-Παρίσι και πως είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ της Ιταλίας και της υπόλοιπης ηπείρου.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν την Τρίτη στην κεντρική πλατεία Campo dei Fiori όπου είχαν συγκεντρωθεί πλήθη πολέμιων της σιδηροδρομικής σύνδεσης. Αστυνομικοί με γκλομπ απώθησαν ομάδα συγκεντρωθέντων σε στενό δρόμο που οδηγεί μακριά από την πλατεία, και εκείνοι με τη σειρά τους απάντησαν πετώντας μπουκάλια και κροτίδες στις δυνάμεις ασφαλείας.

Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκε ένας νεαρός διαδηλωτής, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Στο στόχαστρο βρέθηκαν και τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος από ομάδα διαδηλωτών που έριξε κροτίδες και φώναζε «έξω, έξω», λίγη ώρα αφότου η υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Μαρία Καντσελιέρι «επιβίωσε» πρότασης μομφής εναντίον της στη Βουλή.