Ψέκασαν μαθητή εξ επαφής τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Παιδείας(Βίντεο-Φωτ.)

Ελεύθερος αφέθηκε ο μαθητής που είχε προσαχθεί στη ΓΑΔΑ, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου στο υπουργείο Παιδείας. Έξω από τη ΓΑΔΑ έδωσαν το αγωνιστικό παρών πλήθος μαθητών. Ισχυρές δυνάμεις καταστολής βρέθηκαν από νωρίς στο μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε με φόντο το ντόμινο καταλήψεων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή των τελευταίων ημερών. Σε επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα, άνδρες των ΜΑΤ ψέκασαν εξ επαφής μαθητή Λυκείου.

Προσαγωγή μαθητή επιχειρήθηκε και το πρωί, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος.

Από νωρίς, δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν παραταχθεί σε παιδική χαρά (!) που βρίσκεται δίπλα στο υπουργείο Παιδείας. Ακολούθησαν επεισόδια  μικρής κλίμακας, με πετροπόλεμο, με άνδρα των ΜΑΤ να ψεκάζει εξ επαφής μαθητή.

Κατά τη διάρκεια της έντασης, υπάλληλοι του υπουργείο Παιδείας βγήκαν από τα γραφεία τους, δηλώνοντας ότι είναι μαζί με τους μαθητές και έψαχναν εάν τυχόν υπάρχουν τραυματισμένα παιδιά, προκειμένου να τα περιθάλψουν.

Στο συλλαλητήριο κυριάρχησαν τα συνθήματα των μαθητών κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών για το Νέο Λύκειο, ενώ στα φοιτητικά μπλοκ κυριάρχησαν συνθήματα για τις ελευθερίες στο πανεπιστήμιο και κατά του Θεόδωρου Φορτσάκη και της λιτότητας στην εκπαίδευση.

Βαγγέλης Λόλης

Πηγή φωτο: Δρομογράφος

Ντόμινο καταλήψεων

Πλήθος σχολών και πανεπιστημίων έχουν μπει στον ρυθμό των δυναμικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν από το ΕΚΠΑ, με τους φοιτητές να απαντούν ένα ηχηρό «όχι» στους σχεδιασμούς του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θεόδωρου Φορτσάκη να διαλύσει ουσιαστικά τους φοιτητικούς συλλόγους, προτείνοντας να λαμβάνονται οι αποφάσεις για τα θέματα που τους αφορούν μέσω ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος.

Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι η υιοθέτηση του μέτρου που προτείνει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θεόδωρος Φορτσάκης θα οδηγήσει στην ουσία στην κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων, των γενικών συνελεύσεων και του διαλόγου εντός των πανεπιστημίων.

Μετά τις αντιδράσεις, σε αναδίπλωση οδηγήθηκε η πρυτανική αρχή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, μετά το νέο κύμα καταλήψεων λόγω των δηλώσεων Φορτσάκη. Σε ανακοίνωση σημειώνεται ότι «Η πρόταση για ηλεκτρονικές ψηφοφορίες των φοιτητών δεν αμφισβητεί σε καμία περίπτωση τη νομιμότητα και τη χρησιμότητα των φοιτητικών συλλόγων».

Πληθαίνουν οι καταλήψεις

Στον «χορό» των δυναμικών κινητοποιήσεων έχει μπει πλήθος σχολών και πανεπιστημίων, με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να υπερασπίζονται στην πράξη την πολιτική και κοινωνική ελευθερία σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, καθώς και το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δραστηριότητα.

Ειδικότερα, κατάληψη στην κοσμητεία Επιστημών Υγείας πραγματοποιούν φοιτητές από το πρωί της Τετάρτης.

Κατάληψη της σχολής τους αποφάσισαν και οι φοιτητές/τριες του Γεωπονικού Αθήνας, αρχής γενομένης από σήμερα. «Ο φοιτητικός σύλλογος απαντά δυναμικά προχωρώντας στη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων μέσα από δύο γενικές συνελεύσεις πραγματοποιώντας κατάληψη της σχολής και συμμετέχοντας στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις των ημερών».

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπήκε και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), όπου διεκόπη η συνεδρίαση της Συγκλήτου από ομάδα φοιτητών, που απαιτούσαν από τα μέλη της Συγκλήτου να τοποθετηθούν επί της ανακοίνωσης Φορτσάκη και μάλιστα να την καταδικάσουν υπογράφοντας συγκεκριμένο κείμενο.

Κατόπιν τούτου, η συνεδρίαση διακόπηκε και οι φοιτητές παρέμειναν στον χώρο του γραφείου της Πρυτανείας του ΕΜΠ το οποίο ελέγχουν και ουσιαστικά έχουν καταλάβει.

Επιπλέον, σε κατάληψη της Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ αποφάσισαν να προχωρήσουν οι φοιτητές από χθες, έως και τη Δευτέρα, αλλά και της πρυτανείας του ΕΜΠ από σήμερα, μέχρι να οριστεί νέα σύγκλητος.

Στο ρυθμό των καταλήψεων μπήκαν χθες και τα ΤΕΙ Αθήνας, τουλάχιστον μέχρι και σήμερα.

Τις κινητοποιήσεις τους συνεχίζουν οι φοιτητές στα Πανεπιστήμια Πάτρας και Ρεθύμνου.

Το απόγευμα της Τετάρτης, δυναμικό «παρών» στις καταλήψεις έδωσαν και οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Νομικής Σχολής, έπειτα από απόφαση της συνέλευσης των φοιτητών που συνεδρίαζαν από το πρωί της ίδιας ημέρας. Η Σχολή θα παραμείνει κλειστή ως την Παρασκευή, οπότε και θα συνεδριάσουν εκ νέου οι φοιτητές.

Σε κατάληψη μέχρι και το Σάββατο βρίσκεται ακόμη το Οικονομικό Τμήμα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ «Σωτήρης Πέτρουλας» αποφάσισε κατάληψη για χθες και σήμερα.

Πενθήμερη κατάληψη στο Μαθηματικό και το Φυσικό Αθήνας.

Τέλος, κάλεσμα σε εκδήλωση για τον αυταρχισμό στα πανεπιστήμια, με αφορμή τα 41 χρόνια από το Πολυτεχνείο, απευθύνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι για σήμερα και ώρα 18.00 στο κτήριο της Νομικής.

 

Πηγή:http://www.newsbeast.gr