Πρώτος ο Τσίπρας με 74,4%

ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÔÏÕ ÐÑÏÅÄÑÏÕ ÔÏÕ ÓÕÑÉÆÁ ÁËÅÎÇ ÔÓÉÐÑÁ ÓÔÁ ÃÑÁÖÅÉÁ ÔÏÕ ÊÏÌÌÁÔÏÓ (ÃÅÙÑÃÉÁ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ/EUROKINISSIΤην πολιτική κυριαρχία του Αλέξη Τσίπρα στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαίωσε το ιδρυτικό  συνέδριο του κόμματος, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή, μετά από πενθήμερες δραματικές εργασίες και σκληρές παρασκηνιακές και δημόσιες συγκρούσεις.

Δεν είναι κυρίως η άνετη εκλογή  του κ. Τσίπρα στη θέση του προέδρου, η οποία έτσι κι αλλιώς αναμενόταν, αφού δεν υπάρχουν δελφίνοι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ήταν κυρίως το γεγονός της πλήρους κυριαρχίας επί των πολιτικών θέσεων του κόμματος για τα κρίσιμα ζητήματα της στρατηγικής του, όπως η στάση του έναντι του ευρώ, το πώς θα διαχειριστεί το πρόβλημα του χρέους και των μνημονίου και η στρατηγική των κυβερνητικών συμμαχιών, εάν κληθεί να έχει ρόλο στη διακυβέρνηση τη χώρας.

Επί των θεμάτων αυτών έγινε τον τελευταίο χρόνο μεγάλης εσωκομματική σύγκρουση, η οποία προς το παρόν λήγει υπέρ της «ρεαλιστικής» προσέγγισης της ηγετική ομάδας και του κ. Τσίπρα και σε βάρος της αριστερής πτέρυγας του Παναγιώτη Λαφαζάνης, η οποία ζητούσε πιο ριζοσπαστικές πολιτικές τάξης με τους δανειστές.

Ο νέος  ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφή θέση ότι δεν θα επιδιώξει τη μονομερή διαγραφή χρέους, δεν φλερτάρει με την έξοδο από το ευρώ και θα επιδιώξει κυβερνητικές συμμαχίες με ευρύτερες και πέραν της αριστεράς δυνάμεις.