ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥΤην πρώτη του συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Μετανάστευσης Τασία Χριστοδουλοπούλου είχε χθες το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων. Η αντιπροσωπεία του Τμήματος, του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ως επείγουσα την κατάθεση νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, ιδίως για τα δεκάδες χιλιάδες παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο κλείσιμο των στρατοπέδων κράτησης, με πρώτο το στρατόπεδο της Αμυγδαλέζας, και τη μετατροπή τους, όπου αυτό είναι εφικτό, σε ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας. Υπενθυμίζεται ότι στα στρατόπεδα κρατούνται σήμερα υπό άθλιες συνθήκες, και ενίοτε για περισσότερους από 18 μήνες, περί τους 4.000 μετανάστες χωρίς χαρτιά, μεταξύ των οποίων ασυνόδευτοι ανήλικοι, άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες και αιτούντες άσυλο. Σε ό,τι αφορά την πολιτική ασύλου, το Τμήμα Δικαιωμάτων επεσήμανε την ανάγκη να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασύλου, ιδίως στις πύλες εισόδου, να επιταχυνθεί η εξέταση των χιλιάδων αιτημάτων που «λιμνάζουν» στο μητρώο των υπηρεσιών, να τερματιστεί η παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων και να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον επιμερισμό, μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ευθύνης για την υποδοχή των προσφύγων.
Από πλευράς της, η Τ. Χριστοδουλοπούλου διαβεβαίωσε την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να σεβαστεί το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις που δεσμεύουν τη χώρα και που περιφρονήθηκαν συστηματικά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Διαβεβαίωση της Τ. Χριστοδουλοπούλου ότι τα παιδιά των μεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, θα λάβουν την ιθαγένεια

Η ίδια τόνισε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα μας και που δεν γνωρίζουν άλλη πατρίδα πρέπει να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια, ενώ διαβεβαίωσε ότι οι λεγόμενες «επιχειρήσεις, σκούπα», όπως του «Ξένιου Δία», αποτελούν παρελθόν. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, η αναπληρώτρια υπουργός επεσήμανε ότι η νέα κυβέρνηση υπολογίζει στην αλληλεγγύη των κρατών-μελών της Ε.Ε. και ότι θα αναλάβει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την αναθεώρηση των συμφωνιών του Δουβλίνου.

Πηγή:http://www.avgi.gr