«Πρόκληση για εμάς το αυτοκόλλητο με την ένδειξη ΠΓΔΜ»

«Μη ευπρόσδεκτη χειρονομία η οποία αποτελέι πρόκληση και δεν συμβάλλει με κανένα τρόπο στη βελίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών» χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Πόποσκι, την τοποθέτηση ενός ειδικού αυτοκόλλητου σήμανσης με την ένδειξη «ΠΓΔΜ» από τις ελληνικές συνοριακές αρχές στα αυτοκίνητα που εισέρχονται από τη γείτονα χώρα και έχουν στις πινακίδες τους την ένδειξη «ΜΚ» (Makedonia).

«Παρακολουθούμε καθημερινά την κατάσταση. Υπάρχει διεθνές νομικό πλαίσιο για όλα τα ζητήματα πρακτικού χαρακτήρα. Πιστεύουμε ότι η ενέργεια πρέπει να επικεντρώνεται στον τομέα της συνεργασίας και όχι στον τομέα της δημιουργίας παράνομων και αβάσιμων προκλήσεων του τύπου της επικόλλησης αυτοκόλλητων» δήλωσε ο κ. Πόποσκι ενώ μεταξύ άλλων είπε πως είναι απαράδεκτο να αναγράφεται επιπλέον στο αυτοκόλλητο η φράση «αναγνωρίζεται από την Ελλάδα ως ΠΓΔΜ».

Οι πινακίδες με την ένδειξη «MK» είναι νέου τύπου πινακίδες που κυκλοφορούν στην ΠΓΔΜ εδώ και μερικούς μόλις μήνες. Οι ελληνικές αρχές στα σύνορα αποφάσισαν την δημιουργία ενός αυτοκόλλητου σήματος το οποίο θα τοποθετείται επάνω από την ένδειξη «ΜΚ» τηρώντας το αυτονόητο, την απόφαση δηλαδή του ελληνικού κράτους εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες να μην αναγνωρίζει την πρώην γιουγκοσλαβική επαρχία της Βαρντάσκα Μπανοβίνα με το όνομα Μακεδονία παρά με το όνομα ΠΓΔΜ.