Πρόεδρος ΟΕΝΓΕ: Αναπάντητα αφήνει τα δύσκολα ερωτήματα για την πρωτοβάθμια φροντίδα το πόρισμα των ειδικών

43712

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) κ. Δημήτρης Βαρνάβας, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, επισημαίνει ότι μένουν χωρίς απαντήσεις κρίσιμα θέματα για την εξωνοσοκομειακή (πρωτοβάθμια) φροντίδα, από το πόρισμα που κατέθεσε την Παρασκευή η αρμόδια επιτροπή.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:
«Καμιά απάντηση δε δίνει η περιώνυμη επιτροπή Σουλιώτη στο ερώτημα τι είδους πρωτοβάθμια περίθαλψη πρέπει να φτιαχτεί στη χώρα μας.
Στα δύσκολα απαντά πως πρόκειται για πολιτικό ζήτημα που δεν την αφορά, ενώ στα προφανή δίνει δύο – τρεις απαντήσεις και διαλέγει ο ενδιαφερόμενος όποια του αρέσει.

• Από ποια πηγή πρέπει να χρηματοδοτείται το σύστημα υγείας; Η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει πως πρέπει να χρηματοδοτείται απευθείας από τον κρατικό προϋπολογισμό, με δεδομένη την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος και τον τεράστιο αριθμό ανασφάλιστων, οι οποίοι πρέπει οπωσδήποτε να τύχουν δωρεάν και πλήρους περίθαλψης.
• Θα πληρώνουν οι ασθενείς όταν κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας; Η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει πως δεν πρέπει να πληρώνουν αφού ήδη έχουν πληρώσει μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών, όσο και μέσω της φορολογίας στο εισόδημά τους. Ως εκ τούτου είναι παράλογο να πληρώνουν τρίτη φορά υπηρεσία που ήδη έχουν διπλοπληρώσει.
• Θα είναι οι γιατροί του δημόσιου συστήματος Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης; Η ΟΕΝΓΕ υποστηρίζει κατηγορηματικά πως πρέπει να είναι. Εάν δοθεί δυνατότητα ιδιωτικού ιατρείου οδηγούμαστε σε ένα πλήρως ιδιωτικοποιημένο σύστημα υγείας, το οποίο θα εκτινάξει τις ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών στα ύψη, όταν είναι γνωστό πως σήμερα έχουμε τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας στην Ευρώπη».

Ο κ. Βαρνάβας εκτιμά ότι ο υπουργός Υγείας «…αφού τάχα διαβουλευτεί, θα αποδεχτεί αυτό που του υπαγορεύει ο κ. Ράιχενμπαχ και για το οποίο εδώ και καιρό μας προϊδεάζει ποικιλοτρόπως… ».