Πρόεδρος Google: Αλλάξτε την Ελλάδα σε «Μέκκα» της υψηλής τεχνολογίας

eric_schmidt_630_355

Όλο και μεγαλύτερα ονόματα τεχνολογικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα φέρνει η επικείμενη ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η εγκατάσταση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, συναντήθηκε την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013, με τον εκτελεστικό πρόεδρο της Google, κ. Έρικ Σμιντ, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.

Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, έχει ξεκινήσει εις βάθος έρευνα, καθώς εντόπισε τέσσερις προβληματικές πρακτικές της Google, σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο ανταγωνισμού.

Πάντως, ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google κ. Έρικ Σμιτ, μιλώντας ενώπιον ενός μεγάλου κοινού νέων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είπε ότι η τεχνολογία και η καινοτομία μπορούν να αποτελέσουν σπίθα της οικονομικής ανάπτυξης και να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας της χώρας.

Ο κ. Σμιτ κάλεσε την κυβέρνηση να άρει όλα τα εμπόδια προς την επιχειρηματική δραστηριότητα και πρότεινε στους νέους να ξεκινήσουν επιχειρήσεις με βάση την τεχνολογία.

Επίσης, έδωσε μεγάλο βάρος στην ανάγκη δημιουργίας νέων επιχειρήσεων, καθώς θεωρεί ως «καλύτερη συνταγή να έχουμε περισσότερους επιχειρηματίες που θα κάνουν νέες δουλειές σε κάθε κλίμακα», ενώ υπογράμμισε την απορία του για τον μεγάλο αριθμό άνεργων μηχανικών πληροφορικής στην Ελλάδα.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της Google, τόνισε την ανάγκη οι πολιτικοί να εστιάσουν σε δράσεις που θα φέρουν πολλές νέες επιχειρήσεις, «αυτό που χρειάζεται είναι να φτιάξουν εταιρείες», «πρέπει να πάρετε ρίσκο» τόνισε και κάλεσε τους νέους επιχειρηματίες να τα βάλουν κατά των ρυθμιστικών εμποδίων.

Βέβαια, αναφέρθηκε και στα πλεονεκτήματα της χαμηλής φορολόγησης των κεφαλαίων και την ανάγκη για αλλαγή της κουλτούρας στην επιχειρηματική αποτυχία, η οποία πρέπει να είναι «ΟΚ», όπως είπε.

«Εάν δεν εκτεθείς στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, δεν γίνεται. Η παγκοσμιοποίηση και ο ανταγωνισμός θα συνεχιστούν» υπογράμμισε και πρότεινε να δημιουργηθούν κέντρα καινοτομίας στην Αθήνα.
Ωστόσο, παρατήρησε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πίσω στην ψηφιακή ατζέντα και στην ιντερνετική οικονομία. «Ώρα να το αλλάξετε και να κάνετε αυτή τη χώρα «Μέκκα» της υψηλής τεχνολογίας» δήλωσε και συνέδεσε την ανάγκη για τη νέα οικονομία της καινοτομίας με την παρακαταθήκη της μεγάλης ιστορίας της Ελλάδας, της ωριμότητας της κουλτούρας και της σοφίας, επικαλούμενος μάλιστα και τον Αρχιμήδη.

«Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από τη δύναμη αυτής της χώρας. Δεν μπορώ να καταλάβω τι περνάτε» σχολίασε στην συνέχεια.
Σχετικά με το σενάριο, αν η Google εξετάζει επενδύσεις στην Ελλάδα, σημείωσε: «Σκεφτόμαστε πολλά πράγματα και θα δούμε τις επιλογές μας», και όπως πρόσθεσε: «σοκαρίστηκα όταν κατάλαβα ότι η ελληνική ομάδα μας εδώ είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο».