Πριν το τέλος του χρόνου το σχέδιο Ομπάμα για τη μετανάστευση

D753A99874930F2BB55B61B79DD66C2FΣτο επίκεντρο η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει μια σειρά εκτελεστικών δράσεων σε θέματα μετανάστευσης πριν από το τέλος του έτους, όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζεχ Τζόνσον.

Αυτή η πρόθεση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών προφανώς θα προκαλέσει πολιτική αναταραχή στην Ουάσιγκτον καθώς βρίσκει κάθετα αντίθετους τους Ρεπουμπλικάνους οι οποίοι πλέον μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου ελέγχουν και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου.

Ο Τζόνσον κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην προεδρική Βιβλιοθήκη Ρόναλντ Ρίγκαν ανέφερε ότι το σημερινό σύστημα μετανάστευσης είχε σοβαρά προβλήματα και οι μεταρρυθμίσεις είναι σαφώς απαραίτητες. Δεδομένης όμως της αδυναμίας του Κογκρέσου να περάσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις, λόγω της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας, η κυβέρνηση Ομπάμα θα μπορούσε να επιλύσει ορισμένα ζητήματα στο πλαίσιο των υφιστάμενων νόμων, όπως είπε.

Αν και ο Τζόνσον παρείχε λίγες λεπτομέρειες για το προτεινόμενο προεδρικό σχέδιο, δήλωσε εντούτοις ότι οι εκτελεστικές δράσεις θα είναι ολοκληρωμένες και θα συμπεριλαμβάνουν μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων.

«Είμαστε στα τελικά στάδια της ανάπτυξης ορισμένων εκτελεστικών πράξεων», είπε ο Τζόνσον. «Έχουμε ένα κατακερματισμένο σύστημα μετανάστευσης. Όσο περισσότερο το σκαλίζω, τόσο περισσότερα προβλήματα βλέπω» ανέφερε.