Έχουμε ιστορικούς δεσμούς με την Ελλάδα και σχέσεις καλής συνεργασίας, τονίζει σε σημερινή του συνέντευξη στην ιταλική Corriere della Sera ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο, υπογράμμισε πως αποτελεί κυρίαρχη επιλογή του ελληνικού λαού να βρίσκεται σε ενώσεις ή οργανισμούς.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε πως η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για τη Δύση, αντίθετα είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει μία ειρηνευτική συμφωνία για την ουκρανική κρίση, αποκλείοντας μία ευρεία σύγκρουση ανάμεσα στη Ρωσία και σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

«Δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί στο μέλλον και κατά συνέπεια θα ήταν λανθασμένο και αντιπαραγωγικό για την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία να προσπαθήσουμε τώρα να μαντέψουμε» εξήγησε ο ρώσος πρόεδρος, ερωτώμενος για τη στάση της Ρωσίας σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από τη ζώνη του ευρώ.

«Αναπτύσσουμε σχέσεις με την Ελλάδα ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ή ότι βρίσκεται στην ευρωζώνη» υπογράμμισε.

«Ο κόσμος έχει αλλάξει τόσο πολύ ώστε εκείνοι που έχουν σώας τας φρένας δεν μπορούν να φανταστούν μία τέτοιας ευρείας κλίμακας στρατιωτική αντιπαράθεση σήμερα. Έχουμε με άλλα πράγματα να ασχοληθούμε, σας διαβεβαιώνω» είπε ο Πούτιν στη συνέντευξή του, η περίληψη της οποίας δόθηκε στη δημοσιότητα από το Κρεμλίνο.

«Μόνο κάποιος άρρωστος -κι ακόμη κι αυτός, μόνο στον ύπνο του- θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ρωσία ξαφνικά θα επιτίθετο στο ΝΑΤΟ» δήλωσε ο ίδιος ενόψει της επίσκεψής του στην Ιταλία την ερχόμενη εβδομάδα. Ο Πούτιν τόνισε ότι η Ρωσία απλώς επιχείρησε να υπερασπιστεί εαυτόν από τις εξωτερικές απειλές.

Είπε ακόμη ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ έχουν αμυντικές δαπάνες δέκα φορές μεγαλύτερες από τις ρωσικές στρατιωτικές δαπάνες και πρόσθεσε ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ είναι ο υψηλότερος παγκοσμίως.

«Οι ηγέτες των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών έχουν δηλώσει δημοσίως ότι υπό συγκεκριμένες συνθήκες -δηλαδή αν εφαρμοστούν οι συμφωνίες του Μινσκ- είναι έτοιμοι να εξετάσουν την πιθανότητα να αποτελέσουν τμήμα της Ουκρανίας. Θεωρώ ότι η θέση αυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί ως σοβαρή. Μία καλή, αρχική προϋπόθεση για την έναρξη σοβαρών διαπραγματεύσεων» δήλωσε ο Πούτιν καλώντας την ΕΕ να προσφέρει «μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια» στο Κίεβο.

Πηγή:http://www.avgi.gr