Παπαδήμος: πιθανή η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Dow Jones Newswires ο πρώην πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, επισήμανε τον κίνδυνο που διατρέχει η χώρα να βγει από το ευρώ, προσθέτοντας ότι οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές, ενώ θα επηρεαστεί βαθιά και η Ευρωζώνη.

«Αν και ένα τέτοιο σενάριο είναι απίθανο να υλοποιηθεί και δεν είναι το επιθυμητό για την Ελλάδα ή για άλλες χώρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι γίνονται προετοιμασίες για να περιοριστεί ο αντίκτυπος από την έξοδο της Ελλάδας», δήλωσε.

Ταυτόχρονα, εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να μην έχει γίνει αντιληπτός ο κίνδυνος από όλους στην Ελλάδα.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα που αποτελείται από δύο μέρη: η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στην Ευρωζώνη και η χώρα θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ είναι πραγματικός και εξαρτάται ουσιαστικά στο κατά πόσον ο ελληνικός λαός θα υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος».

Κλείνοντας τη συνέντευξη, είπε: «Συμμερίζομαι την άποψη ότι στην περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας με έξοδο από το ευρώ, οι επιπτώσεις για την Ευρωζώνη – το χρηματοοικονομικό σύστημα και η πραγματική οικονομία – θα είναι πολύ μεγάλες και τα κόστη σημαντικά και εκτεταμένα – επηρεάζοντας επίσης τις οικονομίες και εκτός της Ευρωζώνης».