Πήρες την πολυβιταμίνη σου σήμερα;

Οι άνδρες που παίρνουν κάθε ημέρα μια πολυβιταμίνη μπορούν να μειώσουν κατά τουλάχιστον 8% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, η οποία έγινε σε άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας, έδειξε ότι τα σκευάσματα με πολυβιταμίνες παρέχουν μια μέτρια προστασία κατά του καρκίνου και δεν φαίνεται να έχουν επικίνδυνες παρενέργειες.

Πάντως, άλλοι ειδικοί προειδοποίησαν πως μερικές προηγούμενες μελέτες για τις βιταμίνες κατέληξαν μάλλον στο αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ, όπως είπαν, μια ισορροπημένη δίαιτα με φρούτα και λαχανικά παρέχει καλύτερη προστασία. Κάποιες από τις έρευνες έχουν συμπεράνει ότι οι βιταμίνες, όταν λαμβάνονται από υγιείς ανθρώπους, μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, ενώ άλλες δεν είχαν δείξει κάποια ευεργετική δράση για τον καρκίνο.

Συνολικά, οι προηγούμενες μελέτες για διάφορες βιταμίνες δεν είχαν καταλήξει σε κάποιο ξεκάθαρο συμπέρασμα, αλλά η νέα μεγαλύτερου εύρους έρευνα φαίνεται να καταδεικνύει ότι υπάρχει όφελος, που προέρχεται κυρίως από έναν ευρύ συνδυασμό διατροφικών συμπληρωμάτων, όπως αυτός που προσφέρουν οι πολυβιταμίνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Μάικλ Γκατσιάνο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA) και παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε συνέδριο για τον καρκίνο στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το BBC, επεσήμαναν ότι η πρωταρχική χρήση και αξία των πολυβιταμινών δεν είναι αντικαρκινική, αλλά για να εμποδίζουν τις ελλείψεις του οργανισμού σε διάφορα θρεπτικά στοιχεία.

Οι περίπου 50.000 συμμετέχοντες στην έρευνα (γιατροί στο επάγγελμα, άνω των 50 ετών), η οποία διήρκεσε πάνω από δέκα χρόνια, έπαιρναν καθημερινά είτε μια πολυβιταμίνη είτε ένα εικονικό χάπι (πλασέμπο).

Η μελέτη έδειξε ότι υπήρχαν 17 καρκίνοι ανά 1.000 ανθρώπους που έπαιρναν πολυβιταμίνες, έναντι 18 καρκίνων ανά 1.000 ατόμων που λάμβαναν πλασέμπο.

Η μείωση του κινδύνου αφορά γενικά στις διάφορες μορφές καρκίνου, αν και δεν φαίνεται οι πολυβιταμίνες να παρέχουν κάποια προστασία από τον καρκίνο του προστάτη, τον συνηθέστερο τύπο καρκίνου στους άνδρες. Αν εξαιρεθεί ο καρκίνος του προστάτη, η έρευνα διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών μειώνει κατά περίπου 12% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου γενικώς, ενώ το όφελος φαίνεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο για όσους είχαν υπάρξει καρκινοπαθείς στο παρελθόν.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ανάλογη προστατευτική δράση στις γυναίκες και τους νέους.