Παπανδρέου: Έπρεπε να είχε γίνει το δημοψήφισμα

Σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa, με τίτλο «Οι Βρυξέλλες με αγνόησαν. Τώρα βρισκόμαστε στην καταστροφή»,  δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου υπερασπίζοντας  την θέση του για το δημοψήφισμα που είχε ζητήσει τον Οκτώβριο.

Τόνισε, πως αν δινόταν τότε η φωνή στο λαό, θα είχε επικρατήσει η λογική και θα είχαμε σήμερα ένα αποτέλεσμα.

«Εάν είχε γίνει το δημοψήφισμα όπως είχα προτείνει τότε θα δινόταν φωνή στο λαό και είμαι σίγουρος πως θα είχε επικρατήσει η λογική».

Αναφερόμενος στους λόγους που έγιναν εκλογές  είπε: «Οι συντηρητικοί του Σαμαρά, ώθησαν πιεστικά προς τις εκλογές οι οποίες, μετατράπηκαν, αναπόφευκτα, σε κάτι εντελώς διαφορετικό αυτήν την τόσο ευαίσθητη χρονική στιγμή».

Όσο για τα αποτελέσματα: «Ήταν οι σημαντικότερες εκλογές από την εποχή της πτώσης της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Δεν πρόκειται για ψήφο κατά της Ευρώπης, αλλά για ψήφο κατά ή υπέρ της λιτότητας».

Εν κατακλείδι, υποστήριξε πως απέτυχε ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ: «Είναι αλήθεια ότι όταν ανέλαβα την ηγεσία του κόμματος η πρόθεσή μου ήταν να το μετασχηματίσω και να προωθήσω έναν εκλογικό νόμο που θα καθιστούσε πιο διαφανές και λιγότερο πελατειακό το κομματικό σύστημα. Δυστυχώς, δεν τα κατάφερα. Δεσμεύθηκα να θέσω σε τάξη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας που είχε εκτροχιαστεί εξαιτίας της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά, δήλωσα, παράλληλα, ότι δεν θα ήταν αρκετό, δίχως παράλληλη πρόοδο στην Ευρώπη».

Ακόμη, έδωσε τα συγχαρητήριά του στον Φρανσουά Ολάντ για τη νίκη του. «Αποτελεί μεγάλη ελπίδα για την αλλαγή πορείας της Ευρώπης και την επαναφορά της αλληλεγγύης», είπε για τον Γάλλο.