Το όνομα του Αβραμόπουλου στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Έντονα ακούγεται τις τελευταίες ώρες το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την θέση του πρωθυπουργού μιας κυβέρνησης συνεργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς βρίσκονται σε καλό σημείο και είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης διάρκειας δύο ετών.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν αρχίσει τα επιτελεία των τριών κομμάτων να αναζητούν και το πρόσωπο που θα μπορέσει να τεθεί επικεφαλής ενός τέτοιου σχήματος, με τον απερχόμενο υπουργό Άμυνας να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Να σημειωθεί ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος το 1994, προτείνεται από το Μιλτιάδη Έβερτ για το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων, θέση στην οποία εκλέγεται τον Οκτώβριο του 1994 και την οποία κατείχε για οκτώ ολόκληρα χρόνια, ύστερα από δύο διαδοχικές εκλογικές νίκες. Υπέρμαχος της ακομμάτιστης Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταθέτει την κομματική του ταυτότητα την 1η Ιανουαρίου του 1995.

Με την ολοκλήρωση της θητείας του στο Δήμο της Αθήνας «επιστρέφει» για ένα χρόνο στους χώρους των Πανεπιστημίων, όπου δίνει διαλέξεις σε μεγάλα Πανεπιστήμια της Αμερικής και διδάσκει πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις, ενώ ανακηρύσσεται επίτιμος καθηγητής σε τέσσερα μεγάλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα του Εξωτερικού.

Παραμονές των εκλογών του 2004 επανεντάσσεται στη Νέα Δημοκρατία και ξανακατεβαίνει στον πολιτικό στίβο της χώρας, όπου πολιτεύεται στην Πρώτη Περιφέρεια της Αθήνας.

Έχει παρασημοφορηθεί και έχει τιμηθεί με ανώτατες  κρατικές διακρίσεις από πολλές χώρες: Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρο, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Καζακστάν, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία, Βατικανό, Βενεζουέλα, Γιουγκοσλαβία, καθώς επίσης και από το Οικουμενικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων και το Πατριαρχείο της Αλεξάνδρειας.

Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης 39 Ελληνικών πόλεων.