Νέα σύσκεψη τις επόμενες μέρες ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς

Ολοκληρώθηκε πριν λίγα λεπτά η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, από την οποία δεν πάρθηκε καμία απόφαση, αφού τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη.

Ενδεικτικές πάντως, του κλίματος ανάμεσα στους τρείς πολιτικούς αρχηγούς, είναι οι δηλώσεις Βενιζέλου – Κουβέλη, όταν εξήλθαν από το Μέγαρο Μαξίμου, από τις οποίες διαφαίνεται ότι οι απολύσεις και τα εργασιακά θα αποτελέσουν την «κόκκινη γραμμή».

«Στη πρώτη φάση της συζήτησης ανταλλάξαμε πληροφορίες και εκτιμήσεις για τις επαφές που κάναμε. Αύριο θα δούμε τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών. Κάναμε μία εκτίμηση στο που βρισκόμαστε σε σχέση με το γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Συζητήσαμε φυσικά για την πορεία των διαρπαγματεύσεων με την τρόικα. Η συζήτηση είναι πολύ δύσκολη γιατί δεν έχουν οριστικοποιηθεί πολλά κονδύλια που πρέπει να περικοπούν» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Για εμάς δεν τίθεται ζήτημα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων. Υπάρχει άλλωστε κύμα συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο» έσπευσε να ξεκαθάρισει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενώ υποστήριξε πως  «δεν μπορεί να γίνει καμία περαιτέρω αλλαγή στο εργασιακό πλαίσιο που δεν ισχύει πουθενά στην Ευρώπη. Αυτό που πρέπει να δούμε τώρα είναι το νέο εθνικό παραγωγικό μοντέλο».

Από την άλλη πλευρα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης  εκφράζοντας την αντίθεσή του με τις απολύσεις και τις αλλαγές στα εργασιακά. «Συνεχίζεται η συζήτηση όσο και διαπραγμάτευση αναφορικά με το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ. Είναι σαφές ότι εμμένω σε εκείνο που έχω πει και πρέπει να αντιληφθεί και η τρόικα και οι εταίροι μας ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να εφαρμοστεί σε μία κοινωνία που διαλύεται. Επομένως η διαπραγμάτευση έχει αναφορά σε αυτή την κοινωνία. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαλυθούν τα ήδη αποσαθρωμένα εργασιακά. Σε ότι αφο΄ρα τη διοικητική μεταρρύθμιση εκείνο που ρπεέει να συμβεί είναι αλλά καμία απόλυση δεν πρέπει να υπάρξει πολύ δε περισσότερο όταν οι εισηγούμενες συνταξιοδοτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες από εκενές που υπολογίζονταν αρχικά.»