Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα antivirus

FB3383AC9BF62E864CA47DF48D644292

Γιατί οι χρήστες Windows ζουν με το φόβητρο των ιών και οι καλύτερες δωρεάν λύσεις προστασίας

Είναι ο φόβος και ο τρόμος των περισσότερων χρηστών ηλεκτρονικών υπολογιστών! Οι ιοί, τα trojans και κάθε λογής κακόβουλο λογισμικό αποτελεί μια δυνητική απειλή για τους χρήστες, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την ομαλή λειτουργία των συσκευών τους, όσο και τα προσωπικά τους δεδομένα -όπως οι κωδικοί πιστωτικών καρτών-, τα οποία μπορεί να υποκλαπούν.

Ωστόσο, οι ιοί προκαλούν μεγαλύτερους πονοκεφάλους σε χρήστες Windows, παρά σε όσους χρησιμοποιούν συστήματα της Apple, καθώς και κάποια διανομή Linux.

Πόσο βάσιμη είναι, όμως, η ασφάλεια που αισθάνονται οι χρήστες Mac και Linux και γιατί υπάρχει η πεποίθηση πως τα συστήματά τους κινδυνεύουν λιγότερο από τα Windows;

Ποσοστό χρήσης λειτουργικών συστημάτων

Όλα ξεκινούν από τα ποσοστά χρήσης του κάθε λειτουργικού συστήματος.


Πηγή: netmarketshare.com

Το παραπάνω γράφημα εμφανίζει τα ποσοστά χρήσης των βασικών λειτουργικών συστημάτων που χρησιμοποιούν οι χρήστες υπολογιστών Desktop και είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί: Σχεδόν απόλυτη επικράτηση των Windows, με όλες τις εκδόσεις να κατέχουν πάνω από το 85% και ένα μικρό ποσοστό που δεν ξεπερνά το 7% να μοιράζεται μεταξύ του λειτουργικού των Mac και των Linux!

Σκεφτείτε τώρα ότι ανήκετε σε μια ομάδα χάκερ που στόχο έχει να υποκλέψει αριθμούς πιστωτικών καρτών ανυποψίαστων χρηστών. Λάβετε υπόψη σας ότι δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο κακόβουλο λογισμικό για να επιτεθείτε σε διαφορετικά λειτουργικά συστήματα. Ποιο λειτουργικό σύστημα θα βάζατε στο στόχαστρο σας;

Το παραπάνω ερώτημα είναι σαφώς ρητορικό, καθώς είναι προφανές ότι καλύτερος στόχος από τα Windows δεν υπάρχει! Το τεράστιο ποσοστό χρήσης, καθιστά τα «Παράθυρα» το δημοφιλέστερο λειτουργικό παγκοσμίως και το τίμημα είναι να αποτελούν στόχο κάθε επίδοξου σχεδιαστή κακόβουλου προγράμματος που θέλει «έμπρακτα αποτελέσματα».

Στόχος του εν δυνάμει χάκερ δεν είναι άλλωστε να κάνει επίδειξη ικανοτήτων, «τρυπώντας» πιο ασφαλή συστήματα, αλλά να εξασφαλίσει ότι θα παραβιάσει περισσότερους υπολογιστές και θα υποκλέψει όσο περισσότερα δεδομένα γίνεται. Έτσι, τα Windows βρίσκονται συνεχώς στο «μάτι του κυκλώνα» με πλήθος κακόβουλων προγραμμάτων να σχεδιάζονται για αυτά.