Όλα έτοιμα για τις εκλογές.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, όλα είναι έτοιμα για τις επερχόμενες εκλογές της 6ης Μαΐου, καθώς έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες και όλος ο εκλογικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί. Την ίδια στιγμή, το φως της δημοσιότητας βλέπουν τα στοιχεία για τις δαπάνες του Υπουργείου, που αφορούν την εκλογική διαδικασία, οι οποίες είναι  μειωμένες τουλάχιστον κατά 35 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τις εκλογές του 2009.

Επιπρόσθετα, στα έγγραφα αυτά, αναφέρεται  η σύνθεση και το ύψος των αποζημιώσεων με τις βασικές αλλαγές του 2012 σε σύγκριση πάντα με το 2009.

Πιό συγκεκριμένα:

«Στο χώρο του υπουργείου Εσωτερικών και της Αυτοδιοίκησης (πλην των δήμων) θα απασχοληθούν 3296 υπάλληλοι (έναντι 7898 το 2009), με ανώτατο όριο δαπάνης 5,5 εκατ. ευρώ (έναντι 20,9 εκατ. ευρώ το 2009).

Από τους δικαιούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης, των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, των υπηρεσιών δημοσιονομικού ελέγχου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, της Ανώτατης Εφορευτικής Επιτροπής και της Γ.Γ. Ενημέρωσης θα απασχοληθούν 9028 άτομα έναντι 16424 ατόμων το 2009, με συνολική δαπάνη για επιδόματα 4,9 εκατ. ευρώ, έναντι 17,7 εκατ. ευρώ το 2009, ήτοι 547 ευρώ/άτομο έναντι 1079 ευρώ/άτομο το 2009.

Στους παραπάνω δεν περιλαμβάνονται οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, οι έφοροι και γραμματείς των εφορευτικών επιτροπών, για τους οποίους προβλέπεται συνολική δαπάνη 23,8 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις (πέραν των οδοιπορικών) έναντι 26,9 εκατ. ευρώ τελικής δαπάνης το 2009 (μαζί με τα οδοιπορικά). Για τους υπαλλήλους των Δήμων προβλέφθηκε συνολική δαπάνη 3 εκατ. Ευρώ».

Σε ότι αφορά τον τηλεοπτικό χρόνο των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων και τις δαπάνες των εκλογών, λήφθηκαν διαφορετικές αποφάσεις εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών.

Έτσι, σε συνεργασία με το υπουργείο Επικρατείας, θεσπίστηκε νέα κατηγορία εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων που έχουν συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες και που έλαβαν ένα ελάχιστο ποσοστό ψήφων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές ή ευρωεκλογές, στα οποία δόθηκαν δύο πεντάλεπτα προβολής των προγραμματικών τους θέσεων, αντί ενός(για πρώτη φορά)- χρόνος τηλεοπτικής διαφήμισης για κάθε κόμμα αξίας 20.100 ευρώ και δωρεάν διαφημιστικός χρόνος στην ιδιωτική και κρατική ραδιοφωνία.