Οι θέσεις του Τσίπρα και τα πυρά προς Σαμαρά και Βενιζέλο.

Μετά την ανάθεση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της διερευνητικής εντολής, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσία σε πέντε άξονες που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ ως ελάχιστη προϋπόθεση στον διάλογο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Οι πέντε άξονες διαλόγου είναι:

1. Η αναγνώριση της ανάγκης ακύρωσης των μέτρων του μνημονίου και των επαίσχυντων νόμων που περικόπτουν περαιτέρω τους μισθούς και τις συντάξεις.

2. Η κατάργηση νόμων που καταλύουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, όπως ο νόμος που ορίζει ότι λήγει η μετενέργεια στις 15 Μαΐου και καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις.

3. Η προώθηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα για εμβάθυνση της δημοκρατίας, όπως η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, καθώς και η κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

4. Να τεθεί σε δημόσιο έλεγχο το τραπεζικό σύστημα και να δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Black Rock.

5. Να δημιουργηθεί μια διεθνής επιτροπή που θα ελέγξει το επαχθές δημόσιο χρέους και να τεθεί ένα μορατόριουμ στην αποπληρωμή του.

Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τόνισε πως αν θέλουν να δημιουργήσουν όλοι μαζί μία κυβέρνηση συνεργασίας, θα πρέπει να στείλουν μέχρι αύριο επιστολή στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την οποία θα δηλώνουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τις εγγυητικές επιστολές τους για το μνημόνιο.

Στη δήλωσή του ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ  ανέφερε ότι «η λαϊκή ετυμηγορία δεν χωρά πολλές αναγνώσεις. Οι ψηφοφόροι, καταψήφισαν την βάρβαρη πολιτική των μνημονίων, εγκατέλειψαν τα κόμματα των μνημονίων, έβαλαν τέλος στα σχέδια για απολύσεις και πρόσθετα μέτρα ύψους 11 δισεκατομμυρίων».

«Ας σταματήσουν να ζητούν τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης που θα εφαρμόσει το μνημόνιο, γιατί αυτό δεν θα είναι κυβέρνηση εθνικης σωτηρία, αλλά κυβέρνηση σωτηρίας του μνηνμονίου».