Οι κόκκινοι ελέφαντες

Τι χρώμα έχει ένας ελέφαντας;

Γκρι, άντε και καφέ αν τον δεις στην Αφρική. Υπάρχει όμως, και μια άλλη απόχρωση του επιβλητικού και συμπαθούς αυτού ζώου… το κόκκινο!

Το φαινόμενο των κόκκινων ελεφάντων της Κένυας εμφανίζεται μόνο στο ονομαστό «Tsavo East National Park», που δημιουργήθηκε το 1948 και βρίσκεται στην πόλη Voi, και η εξήγησή του δεν είναι και τόσο δύσκολη, εάν κάποιος μείνει στο χώρο και παρατηρήσει τις καθημερινές δραστηριότητες των ελεφάντων.

Το κατακόκκινο χρώμα στο δέρμα των παχύδερμων οφείλεται στα λασπόλουτρα που κάνουν καθημερινά μέσα στο κοκκινόχωμα που υπάρχει παντού στο Πάρκο. Μικρά και μεγάλα ζώα κυλιούνται όλες τις ώρες της ημέρας στην κόκκινη λάσπη με αποτέλεσμα να παίρνουν αυτό το κόκκινο χρώμα, το οποίο στη συνέχεια ξεραίνεται στο δέρμα τους με τον ήλιο και παραμένει εκεί μέχρι την… επόμενη βουτιά!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το «Tsavo East National Park» θεωρείται ένα από τα «προπύργια» της βιοποικιλότητας στον κόσμο και η δημοτικότητά του οφείλεται κυρίως στο πλήθος των άγριων ζώων που διαβιούν εκεί, όπως λιοντάρια, μαύροι ρινόκεροι, βουβάλια, ελέφαντες και λεοπαρδάλεις, αλλά και σπάνια είδη πτηνών.