Οι διακοπές με άλλο μάτι…

Οι διακοπές δεν αφορούν μόνο το που πάμε και τι τρώμε, αλλά και το ποια αξιοθέατα παρακολουθούμε καθώς αυτά είναι που κρατάνε τις αναμνήσεις μας από κάποιο τόπο ζωντανές.

Σας παρουσιάζουμε παρακάτω μερικές παράξενες επισκέψεις για να έχετε να θυμάστε στα ταξίδια σας.

  • Σοβιετικό Bunker, Βίλνιους, Λιθουανία

Υπάρχει κανείς που να νοσταλγεί τις «παλιές καλές ημέρες» των τελευταίων χρόνων της Σοβιετικής Ένωσης;  Στη Λιθουανία, ο κόσμος πληρώνει σεβαστά ποσά για να ξαναζήσει τον τρόμο της εποχής του πυρηνικού διπολισμού, σε αυτό το πρώην σοβιετικό bunker του 1984. Και το όνομα αυτού Isvgyvenimo Drama.

Αρχικά, θα υπογράψετε μια δήλωση ότι σε περίπτωση απειθαρχίας, «υπάρχει η δυνατότητα για ψυχολογική ή και φυσική τιμωρία των συμμετεχόντων». Από τη στιγμή που θα υπογράψεις, παραδίδεις το κινητό σου τηλέφωνο και οποιαδήποτε άλλη σύνδεση με το σύγχρονο κόσμο και παραδίδεσαι σε όσους αναπαριστούν τους Σοβιετικούς αξιωματούχους.

Στο εσωτερικό, οι επισκέπτες μπαίνουν κανονικά στο πετσί του ρόλου των Σοβιετικών πολιτών του 1984, ανακρίνονται από αξιωματικούς της KGB (που είναι ηθοποιοί) με τη συνοδεία πραγματικών αστυνομικών σκύλων. Συν τοις άλλοις, υποχρεώνονται να φορέσουν μάσκα αερίων, να μάθουν τον ύμνο της ΕΣΣΔ, να χορέψουν με μουσική της εποχής και να δειπνήσουν με παραδοσιακό σοβιετικό τρόπο. Δεν είναι ασυνήθιστο οι επισκέπτες να λιποθυμούν κατά τη διάρκεια των έντονων εμπειριών και ανακρίσεων.

Αντέχετε τον πόνο;;

  • The Gnome Reserve, Devon, Αγγλία

Έχετε ξαναδεί ποτέ χώρο ειδικά αφιερωμένο στα «ξωτικά του κήπου»;

Το The Gnome Reserve ( www.gnomereserve.co.uk ) στο Devon της Αγγλίας διαθέτει πάνω από 1.000 φιγούρες νάνων και καλικάτζαρων, διεσπαρμένες στα τέσσερα σημεία του πάρκου με εντελώς ακανόνιστο τρόπο, χωρίς αυτό να «χαλάει» την εμπειρία.

Όσα είναι αντίκες και έχουν ειδική αξία, φυλάσσονται στο μουσείο εσωτερικά.

Οι επισκέπτες μπορούν να ποζάρουν με τα αγαλματίδια, με τα κατάλληλα καλάμια ψαρέματος και καπελάκια, για να «μπαίνουν στο κλίμα». Οι σκύλοι είναι ευπρόσδεκτοι, αρκεί να συγκρατούνται από το λουρί τους για να μην… τρομάξουν τα ξωτικά!

  • Μουσείο Sewer, Παρίσι, Γαλλία

Ανακαλύψτε την υπόγεια ομορφιά του Παρισιού -στα πραγματικά «ενδότερα» της πόλης. Το Μουσείο των Υπονόμων του Παρισιού (Le Musee des Egouts de Paris) δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για γνωριμία με τα εσώτερα της Πόλης του Φωτός.

Τα εκθέματα βρίσκονται επάνω σε φθαρμένα μονοπάτια, από τα οποία μπορείτε να δείτε το νερό που αποστραγγίζεται να ρέει. Θυμηθείτε, πρόκειται για αποχετευτικό σύστημα, οπότε μην έχετε την απαίτηση να μυρίζει σα γαλλική patisserie.

  •  Τοίχος Market Theater Gum, Seattle, ΗΠΑ

Στον τοίχο Market Theater Gum, θα δείτε κολλημένους μικροοργανισμούς και μασημένες τσίχλες, που υπάρχουν εκεί από το 1993. Οι θεατρόφιλοι που περίμεναν στην ουρά για το ταμείο του Market Theater, συνήθιζαν να κολλούν τις τσίχλες τους εδώ, στην Post Alley (πολλοί μάλιστα γίνονταν ιδιαιτέρως δημιουργικοί).

Όσες φορές και να καθαριζόταν το μέρος, η «συλλογή» επέστρεφε δριμύτερη, οπότε οι εργαζόμενοι παραιτήθηκαν από την προσπάθεια να καθαρίζουν τον τοίχο, και «αγκάλιασαν» τη συνήθεια αυτή, μετατρέποντας τον τοίχο σε κανονικότατη attraction.