Οι αλλαγές που φέρνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το σχέδιο «Αθηνά»

ΑμφιθέατροΤο σχέδιο «Αθηνά» παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, συμφώνα με το οποίο θα δημιουργηθεί στην Αθήνα, ένα Ομόσπονδο Πανεπιστήμιο δημιουργείται με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής», όπου θα ενταχθούν τα πανεπιστήμια Γεωπονικό, Οικονομικό, Πάντειο, Πειραιά και Χαροκόπειο, ενώ ο αριθμός των τμημάτων στο φετινό μηχανογραφικό των υποψηφίων μειώνεται από 480 σε 386.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε ότι το Ομόσπονδο Πανεπιστήμιο θα διοικείται από Διοικητικό Συμβούλιο, χωρίς όμως να καταργούνται οι σημερινές διοικητικές αρχές των πέντε πανεπιστημίων, το σχέδιο ανάπτυξης των οποίων καλείται να κάνει το ενιαίο Διοικητικό Συμβούλιο.

Αντίστοιχα, θα λειτουργήσει στην Αθήνα και Ομόσπονδο Τεχνολογικό Ίδρυμα, στο οποίο θα υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ).

Τα τμήματα πανεπιστημίων ή ΤΕΙ, που συγχωνεύονται ή απορροφώνται, ανέρχονται σε 94 και κατ’ επέκταση μειώνονται οι πόλεις που είχαν τμήματα ή σχολές, από 63 σε 51. Συγκεκριμένα, οι πόλεις που δε θα έχουν πλέον κανένα τμήμα είναι: Ιεράπετρα, Αγ. Νικόλαος Κρήτης, Αίγιο, Αμαλιάδα, Λευκάδα, Αργοστόλι, Ναύπακτος, Λειβαδιά, Μουδανιά, Βέροια, Έδεσσα και Νάουσα.

Σημειώνεται ότι από το σχέδιο δεν επηρεάζονται οι στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές, καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, ενώ δε θα εφαρμοστεί το πλαφόν της βάσης του 10.

Επίσης, οι φοιτητές των τμημάτων τα οποία θα απορροφηθούν, θα παραμείνουν, ώσπου να τελειώσουν τις σπουδές τους, αλλά θα μεταφερθούν στο τμήμα που θα απορροφήσει το δικό τους, σε όποιες περιπτώσεις συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενώ το ίδιο θα γίνει με τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους.